Biologi
DNA
07. februar 2006 af
Eagle-Eye (Slettet)
Er der nogle der har en mulig forklaring på, hvorfor DNA molekylet/Kromosomet er opbygget som en dobbeltspiral?
På forhånd tak!
På forhånd tak!
Svar #1
07. februar 2006 af Larsendrengen (Slettet)
Det er DNA som er en dobbeltspiral, ikke kromosomet.
DNA består af 2 strenge som komplimenterer hinanden vha. intermolekylær hydrogenbinding, den såkaldte Watson-Crick base parring.
Der er flere teorier hvorfor denne dobbeltstreng så vælger at lave en dobbeltspiral. Den ene er at det stabiliserer den intermolekylære H-binding. En anden er at selve konformationen af ribose-delen (sukkerdelen) er den afgørende faktor.
Men det sjove er så at f.eks. PNA (peptide nucleic acid) også laver denne dobbelthelix selvom den ikke indeholder denne sukker-phosphat backbone. Så det må være en ren termodynamisk årsag, nemlig at molekylet befinder sig bedst rent energetisk (i et minimum) i dobbelthelix.
DNA består af 2 strenge som komplimenterer hinanden vha. intermolekylær hydrogenbinding, den såkaldte Watson-Crick base parring.
Der er flere teorier hvorfor denne dobbeltstreng så vælger at lave en dobbeltspiral. Den ene er at det stabiliserer den intermolekylære H-binding. En anden er at selve konformationen af ribose-delen (sukkerdelen) er den afgørende faktor.
Men det sjove er så at f.eks. PNA (peptide nucleic acid) også laver denne dobbelthelix selvom den ikke indeholder denne sukker-phosphat backbone. Så det må være en ren termodynamisk årsag, nemlig at molekylet befinder sig bedst rent energetisk (i et minimum) i dobbelthelix.
Svar #2
07. februar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)
Jamen kromosomet er jo en slags "Overordnet" betegnelse for det pakkede og oprullede DNA molekyle - Det kan kopiere sig selv etc.
Mit spørgsmål er til dette?, Hvorfor har den den struktur den har?, altså som en Rutchebane om man vil?.. og ikke bare som en ret stige?
Håber du forstår =P..
Mit spørgsmål er til dette?, Hvorfor har den den struktur den har?, altså som en Rutchebane om man vil?.. og ikke bare som en ret stige?
Håber du forstår =P..
Svar #3
07. februar 2006 af Eagle-Eye (Slettet)
Undskyld.. Det er vidst mig der har misforstået =S - fik ikke læst dit svar fuldt ud.
Skriv et svar til: DNA
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
