Fysik

rotationshastighed...

10. februar 2006 af diddi-doo (Slettet)
Skal løse følgende..

En billardkugle med massen m og radius r ligger i hvile på et vandret bord. Kuglen stødes med en billardkø højden r/3 over bordet, og har umiddelbart efter stødet hastigheden v0. Kraften fra køen F er under hele stødet vandret og kontakten mellem kø og kugle er kortvarig (delta t).

bestem kuglens rotationshastighed W0 (omega) umiddelbart efter stødet??

een der kan give en hjælpende hånd??

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. februar 2006 af fixer (Slettet)

Udnyt impulsmomentsætningen, der siger at den tidsafledede af impulsmomentet er lig summen af de externe kraftmomenter

dL/dt = l_ext (*)

og at kuglens impulsmoment er

L = Iw (**)

hvor I er dens inertimoment om en linie gennem dens centrum.

Opskrives (*) om kuglens centrum er

l_ext = F*h (***)

hvor h er den lodrette afstand mellem stødlinien og kuglens centrum. Kombiner (*) - (***) og find heraf w.

Svar #2
10. februar 2006 af diddi-doo (Slettet)

tak...jeg var helt på bar bund...jeg prøver om jeg kan få det til at makke ret...kan være at jeg vender tilbage senere hvis det er helt galt...

Svar #3
11. februar 2006 af diddi-doo (Slettet)

Så fik jeg endelig lige tid til at kigge på det.
Der er noget jeg ikke forstår...kan godt følge med i at jeg skal indsætte L i (*) og derefter sige dL/dt=F*h...men ud af det opnår jeg
d((5/2)*m*r^2*w)/dt=F*h
...jeg kan jo vel ikke bare differentiere, dette giver jo bare 0... kan godt være at hjernen bare er gået stå for mig lige nu, men jeg kan ikke rigtig se hvad jeg skal...???

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. februar 2006 af fixer (Slettet)

Det oplyses at stødtiden er kort hvorfor det er tilladeligt at erstattet den tidsafledede af impulsmomentet, dL/dt, med tilnærmelsen

(delta L)/(delta t) =

(L(efter stød) - L(før stød))/ delta t =

L(efter stød)/(delta t)

idet impulsmomentet om kuglecenteret er nul før stødet.

Skriv et svar til: rotationshastighed...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.