Matematik
Differentialligning
23. februar 2006 af
Peacha (Slettet)
En differentialligning er givet ved
y x dy/dx = x + 1
Bestem den fuldstændige løsning til differentialligningen.
På forhånd tak.
y x dy/dx = x + 1
Bestem den fuldstændige løsning til differentialligningen.
På forhånd tak.
Svar #2
23. februar 2006 af nikolaj_p (Slettet)
indse at x ikke er lig 0 og anvend seperation af de variable:
INT(ydy)=INT((1+(1/x))dx)
INT(ydy)=INT((1+(1/x))dx)
Svar #3
23. februar 2006 af Peacha (Slettet)
Huha, det er HH3 jeg går på. Det der har vi slet overhovedet ikke lært ! Lidt nemmere forklaring, hvis det kan lade sig gøre.
Svar #4
23. februar 2006 af nikolaj_p (Slettet)
Jeg tror ikke du kan finde løsningen analytisk uden seperation af de variable. Jeg kan forklare metoden i dette tilfælde:
du har at x*y*(dy/dx)=x+1
Normalt opfattes dy/dx som et samlet udtryk for den afledede, men det snedige er, at man alligevel her kan "skille" dem ad uden at komme galt afsted. Hvis man "ganger med dx" på begge sider finder man:
x*y*dy=(x+1)dx <=>(x ikke lig 0)
y*dy=(1+ 1/x)dx
Hvis man så sætter et integraltegn foran på begge sider finder man
INT(ydy)=INT(1+ 1/x)dx
Isoler så y i det udtryk du hernæst kommer frem til.
Ved første øjekast er seperation af de variable ikke en "matematisk stringent" metode idet man normal opfatter dy/dx som en uadskillig størrelse. Alligevel kan man vise, at denne metode kan bruges.
du har at x*y*(dy/dx)=x+1
Normalt opfattes dy/dx som et samlet udtryk for den afledede, men det snedige er, at man alligevel her kan "skille" dem ad uden at komme galt afsted. Hvis man "ganger med dx" på begge sider finder man:
x*y*dy=(x+1)dx <=>(x ikke lig 0)
y*dy=(1+ 1/x)dx
Hvis man så sætter et integraltegn foran på begge sider finder man
INT(ydy)=INT(1+ 1/x)dx
Isoler så y i det udtryk du hernæst kommer frem til.
Ved første øjekast er seperation af de variable ikke en "matematisk stringent" metode idet man normal opfatter dy/dx som en uadskillig størrelse. Alligevel kan man vise, at denne metode kan bruges.
Skriv et svar til: Differentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
