Historie

bedst til perspektivering?

12. marts 2006 af hanzai (Slettet)
Er ved at lave en skriftlig opgave om Stalin. Så kunne jeg godt tænke mig at vide hvem i synes ville være mest relevant til en perspektivering? Pol Pot eller Hitler?

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. marts 2006 af FredeW (Slettet)

Det kommer vel ret kraftigt an på, hvad dit formål med perspektiveringen er. Er det for at vise et eksempel på, at kommunismen ofte (hvis ikke altid) har ført til voldelig undertrykkelse af befolkningen, eller er det at vise, hvor galt det kan gå, hvis en diktator af syg-i-hovedet-typen (ikke nærmere ideologisk bestemt) får for megen magt?

En anden angrebsvinkel er at se på, hvilke træk der er sammenlignelige, og hvilke der adskiller sig fra Stalin.

Hitler: Enehersker, nogenlunde samme tidsperiode, også stormagtshersker, visse ideologiske fællestræk og visse ideologiske forskelle (selvom sidste punkt vel kan lede til en længere diskussion ;-))

Pol Pot: Kommunist, men til gengæld et mindre land og lidt senere fremme i historien.


Svar #2
13. marts 2006 af hanzai (Slettet)

Det er mest for at se hvilke træk der er sammenlignlige..
hvad for nogle ideologiske fællestræk havde hitler og stalin? deres ideologi er da vidt forskellig(nazisme og kommunusme)..

Svar #3
13. marts 2006 af hanzai (Slettet)

hmm..

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. marts 2006 af FredeW (Slettet)

At kalde det ideologiske fællestræk var måske heller ikke det bedste ordvalg, såfremt vi fastholder, at Stalins ideologi var kommunistisk (i betydningen marxistisk).

Måske skulle man hellere kalde det praktisk-politiske fællestræk: Brutal forfølgelse af anderledes tænkende, statslig indblanding (regulering mm. af kapitalismen), kollektivisme, ekspansionisme (til en vis grad i hvert fald)omend med forskellige formål.

Find selv på flere ;-)

Skriv et svar til: bedst til perspektivering?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.