Fysik

Smelte- og fordampningsvarme.

18. marts 2006 af hidden (Slettet)
Hej jeg har fået stillet to opgaver.

Opgave 1:
I denne opgave har man en friskslagtet gris på 60kg (udskåret vægt), som skal fryses ned. Der er 20grader celcius i køkkenet og grisen skal fryses ind til -18grader celcius. Bemærk at en gris stort set kun består af vand.

Spørgsmål:
Hvor meget varme skal kompressoren i fryseren transportere ud af fryseren?

Indfrysningen tager ca. 10 timer, hvor stor effekt bruger fryseren i gennemsnit?

Jeg har på fornemmelsen, at man skal bruge delta-Q=m*c*delta-t men det passer ikke med facit.

Opgave 2:
En isterning på 8cm^3 puttes i et glas med 3dL juice og smelter. Juicen når op på en temperatur på 3grader celcius.
Spørgsmål:
Hvad var temperaturen før isen blev puttet i?

I opgave 2 vil jeg gætte på at man skal isolere T1 i: m1*c1*(Ts-T1)=0, så det bliver vel T1= m1*c1*Ts/m1*c1, men jeg har fået en resultat, som ikke virker rigtig.


Jeg håber i kan hjælpe mig. På forhånd tak.

Svar #1
20. marts 2006 af hidden (Slettet)

Er der ikke nogen som kender metoden til at regne det på? (Evt. formler)

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. marts 2006 af Peden (Slettet)

1a:
Ganske vist, Q=m*c*delta_T
Det er dog en underlig sætning "bemærk at..." tror bare du skal tage c for vand og så er det det.

1b:
Effekt betyder energi pr. tid. Du fandt energien i 1a, og så dividerer du med tiden i sekunder.

2a:
Husker du at regne smeltevarmen med?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. marts 2006 af Peden (Slettet)

Det angående smeltevarmen gælder også for 1a selvfølgelig ;)

Svar #4
20. marts 2006 af hidden (Slettet)

tak for hjælpen Peden, men jeg er ikke helt sikker på hvad de mener med smeltevarm :S, kommer der så et nyt led i formlen?

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. marts 2006 af fixer (Slettet)

Og den "underlige" sætning går på, at man kan se bort fra varmekapaciteterne af tørstofferne i grisen.

Husk udover smeltevarmen tillige at vand og is _ikke_ har samme specifikke varmekapaciteter.

Brugbart svar (0)

Svar #6
20. marts 2006 af Peden (Slettet)

#4: Det koster mere energi at få et stof til at skifte fasen en blot opvarmningen fra en grad til en anden, husk det. Derudover bør du også se #5

Skriv et svar til: Smelte- og fordampningsvarme.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.