Biologi

bakterier i vækstforsøg

19. marts 2006 af Finnt (Slettet)
hej!
Jeg tænkte på, om der var nogle, der kunne fortælle mig, hvilken metode man kunne bruge til at bestemme antallet af bakterier i et vækstforsøg, hvor man sammen med glukose har dyrket en bakterie i et reagensglas med hhv. ilt og uden ilt ( bakterien er i stand til at vokse under anaerobe og aerobe forhold)

på forhånd tak...

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Måske forstår jeg ikke helt dit spørgsmål, men vi plejer at overføre bakterierne med en "pind" på en agar-plade. Så lader vi dem vokse til kolonier, som vi derefter kan tælle, og i det tilfælde vil en koloni svare til en bakterie (da vi overførte dem til agarpladen).

Det er den bedste måde at tælle levende bakterier på.

Ellers kan man bruge et såkaldt tællekammer, men der kan man ikke skelne mellem levende og døde bakterier (nogle typer).

Svar #2
19. marts 2006 af Finnt (Slettet)

hm...altså jeg har en bakterie, der kan leve og vokse under anaerobe og aerobe forhold. Disse bakterier dyrkes i et REAGENSGLAS med forskellige koncentrationer af glukose under hhv anaerobe og aerobe forhold. og så efter et bestemt stykke tid bestemmes antalle af bakterier i de enkelte glas

og så er det bare, hvilken metode kan man bruge til at bestemme antallet af bakterier i dette vækstforsøg

jeg kender udemærket godt det med en agar-plade, men det er jo egentlig ikke det dette forsøg bygger på...

Svar #3
19. marts 2006 af Finnt (Slettet)

det med tællekammeret, hvad er det?


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Skal i selv lave forsøget, eller er det et tænkt forsøg?

Anaerobe bakterier er svært at arbejde med, hvis de skal holdes levende. Så man skal jo dyrke dem et stykke tid (måske en dag) og derefter kan man udsætte dem for ilt(=slå dem ihjel) og tælle dem i tællekammer. Eller man kan bruge fortyndingsrækker.

Aerobe bakterier = #1!

Der er (næsten) ingen forskel på måden man tæller bakterier, i de forskellige forsøg. Så hvilket forsøg du udfører, har ikke noget at gøre med, hvordan du tæller dine bakterier.

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Tællekammer, er hvor du fordeler, måske 10 mikroliter i forskellige brønde, og tæller de bakterier der er i brønden. Så kan du (hvis du ialt har en volumen på 1000 mikroliter = 1mL), gange det antal bakterier med 100 og du vil få en approksimativt antal i hele dit reagensglas.

Svar #6
19. marts 2006 af Finnt (Slettet)

nej, det er et tænkt forsøg med givede resultater. jeg skal så forklare hvilken metode, hvorpå man kan bestemme antallet af bakterier ( som er givet=

Svar #7
19. marts 2006 af Finnt (Slettet)

og man tæller ved at se kammeret under et mikroskop?

Brugbart svar (0)

Svar #8
19. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

#7 Jep...

Svar #9
19. marts 2006 af Finnt (Slettet)

hm...der står, at antallet af bakterier er bestemt præcist...og at der ved for højt antal af bakterier ikke kunne bestemmes, da det i så fald ikke blev præcist...men kan man da stadig benytte denne tællekammer metode? og så i stedet tælle videre, i stedet for at multiplicere??

Brugbart svar (0)

Svar #10
19. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Du kan godt tælle videre, men f.eks. har E.coli bakterien en livscyklus på ca. 20 min (under optimale forhold), så du kan godt regne ud hvor mange bakterier der kommer i løbet af et par dage...

Svar #11
19. marts 2006 af Finnt (Slettet)

ok, men nu er det så lige en bakterie, som jeg ikke lige kender til der hedder " Klebsiella aerogenes"

men jeg må vel gå ud fra, at der bliver regnet lidt på det, eftersom antallet angives i millioner pr. mL...så enten har man regnet på, eller også har man været ret tålmodige...


Brugbart svar (0)

Svar #12
19. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Det er ikke nok med at være tålmodig, men også sørge for, at man ikke tæller den samme bakterie to gange. Det er det største problem (taler af erfaring).

Svar #13
19. marts 2006 af Finnt (Slettet)

det er ikke særlig fedt, så skal man starte forfra...men, tak! jeg tror jeg benytter tællekammermetoden og så gnage op...tak for det

Brugbart svar (0)

Svar #14
19. marts 2006 af Dr. MolBio (Slettet)

Eller prøv dette:

http://www-micro.msb.le.ac.uk/LabWork/bact/bact1.htm

Held og lykke...

Brugbart svar (0)

Svar #15
19. marts 2006 af 1. Charlotte (Slettet)

Udover tællekammermetoden kan du også bruge spektrofotometri.

Brugbart svar (0)

Svar #16
23. februar 2007 af sillepille (Slettet)

Hejsa..
jeg har også fået denne opgave og jeg forstår simpelthen ikke a og c. Så tænkte på om der er nogle der kan hjælpe?
Please..
Mvh

Skriv et svar til: bakterier i vækstforsøg

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.