Matematik

Partiel Ingration

20. marts 2006 af TorbenClausen (Slettet)
Hej.

Jeg sidder her med en opgave som jeg ikke lige kan se løsningen på.

Det bestemte integrale af x * ln(x+2) dx fra -1 til 1.

Opagven ligger under partiel integration, men det er ligemeget om man bruger x = g(x) eller f(x), så kommer man bare til at køre i ring.
Det ville jo ikke have været noget problem hvis det bare havde været ln x.
Håber der er nogen der kan hjælpe.

På forhånd tak Casper

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. marts 2006 af Darwin (Slettet)

Hint:

Sxlnxdx=x[xlnx-x]-S[xlnx-x]dx=x[xlnx-x]-Sxlnxdx+Sxdx

så ... (jeg har ladet k=0):

2Sxlnxdx=xxlnx-xx/2 i.e. Sxlnxdx=0,5xx[lnx-0,5]

Brugbart svar (0)

Svar #2
21. marts 2006 af mathon

ved brug af Darwins anvisninger plus en del mellemregninger endes op i

S(x*ln(x+2))dx
=1/2*x^2*ln(x+2)-2ln(x+2)-1/4x^2+x (uden integrationskonstant)

det bestemte integral fra -1 til 1
giver
2-1.5*ln(3)ca. = 0.352082


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. marts 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Der er tale om integralet

S[x*log(x+2)]dx, x=-1..1

Start med lave foretage substitutionen

u = x+2 => x = u-2
u = x+2 => dx = du

så får du integralet (hvor grænserne nu er u=1..3, men dem undlader jeg for at lette notationen)

S[(u-2)*log(u)]du
= S[u*log(u)-2*log(u)]du
= S[u*log(u)]du - 2*S[log(u)]du

Ved at indsætte u=1 og u=3 som grænser, får vi at sidste integral er lig med

2*S[log(u)]du, u=1..3
= 2*[u*(log(u)-1)]_1^3
= 2*{(3*(log(3)-1) - (1*(log(1)-1)}
= 2*{3*log(3)-3 - 1*(0-1)}
= 2*{3*log(3)-2}
= 6*log(3)-4

Nu skal vi så have fundet en stamfunktion til u*log(u). Her skal vi bruge partiel integraltion; lad

f(u) = u => F(u) = 1/2u²
g(u) = log(u) => g'(u) = 1/u

hvor jeg har udeladt integraionskonstanten på F(u). Heraf fås, at

S[u*log(u)]du
= 1/2u²*log(u) - S[1/2u²*1/u]du
= 1/2u²*log(u) - 1/2*S[u]du
= 1/2u²*log(u) - 1/2*1/2u²
= 1/4u²(2*log(u)-1)

Hvis vi indsætter grænserne u=1 og u=3 fås, at

S[u*log(u)]du, u=1..3
= 1/4*{3²(2*log(3)-1) - 1²(2*log(1)-1)}
= 1/4*{9*(2*log(3)-1) - 1*(2*0-1)}
= 1/4*{18*log(3)-9 + 1}
= 1/4*{18*log(3)-8}
= 9/2*log(3) - 2

Alt i alt har vi så, at

S[x*log(x+2)]dx, x=-1..1
= (9/2*log(3) - 2) - (6*log(3)-4)
= 9/2*log(3) - 2 - 6*log(3) + 4
= (6-9/2)*log(3) + 2
= 2 - 3/2*log(3)

Svar #4
21. marts 2006 af TorbenClausen (Slettet)

Mange tak!

Utroligt at jeg ikke selv så det, men tak..

Casper

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. marts 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#3:
Næstsidste linje skal selvfølgelig være

= (9/2-6)*log(3) + 2


#4:
Velbekomme.

Svar #6
21. marts 2006 af TorbenClausen (Slettet)

Skulle bare lige have den først substistution på plads, var nemlig ikke sikker på jeg måtte bruge substitution, da opgaven ligger under partiel integration og substitution bliver nemlig først gennemgået i næste kapitel. Nå men tak!

Casper

Skriv et svar til: Partiel Ingration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.