Matematik

vektorer i rummet

25. marts 2006 af Eva (Slettet)
Hey :)

har lige 1 spørgsmål...

jeg skal finde en ligning til en plan som er parallel med i-vektoren og går igennem punkterne A(3,4,5) og B(-1,1,-1)..

Dertil skal jeg bruge et punkt og normalvektoren... af punkter kan jeg jo bare vælge A eller B.. Men hvordan finder jeg normalvektoren???

Håber der er nogen der kan hjælpe...

Mvh Eva





Brugbart svar (0)

Svar #1
25. marts 2006 af Katty (Slettet)

Hej

Vektorerne AB og i er begge retningsvektorer for planen. Kryds de to vektorer og du vil få en normalvektor til planen, og så har du jo også et fast punkt på planen (enten A eller B).

Svar #2
25. marts 2006 af Eva (Slettet)

Okay :) troede jeg ikke man måtte medmindre at "enderne" af vektorerne man krydser rørte hinanden.. ;)

Men tak for det :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
25. marts 2006 af Katty (Slettet)

Du kan jo til enhver tid parallelforskyde en vektor, så det er ligemeget.

Svar #4
25. marts 2006 af Eva (Slettet)

ja okay ;)

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. marts 2006 af mathon

Beregn vektor AB= vektor OB-vektor OA=
(-1,1,-1)-(3,4,5)=(-4,-3,-6).


altså vektor AB=(-4,-3,-6)

den søgte plan er parallel med både vektor (-4,-3,-6) og vektor i=(1,0,0), hvorfor en normalvektor til den søgte plan står vinkelret på begge disse vektorer.

En normalvektor vinkelret på begge vektorerne AB og i findes ved at danne det vektorielle krydsprodukt af disse to:

vektor AB x vektor i = (0,-6,3); denne vektor kaldes n.

Altså vektor n =(0,-6,3).

Hvis punktet P0 er et vilkårligt udgangspunkt i planen f. eks. A, har vi for vilkårligt punkt P=(x,y,z) i planen, at vektor AP= ((x-3),(y-4),(z-5))er vinkelret på vektor n. Det skalære produkt mellem disse sidstnævnte to vektorer er altså konstant = 0 uanset hvor i planen det variable punkt P ligger - det er jo netop beskrivelsen af alle planens punkter.
Prikproduktet (skalarproduktet) mellem vektorerne n og AP er lig med nul

skalarprodukt: n.AP0 (0 skal stå som index)=, hvilket giver

-6y+3z+9=0 eller divideret igennem med -3
2y-z-3=0, hvilket er en ligning for den søgte plan.

Skriv et svar til: vektorer i rummet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.