Fysik
Superkapacitorer
26. marts 2006 af
hund (Slettet)
Hey Lærte !
Jeg står overfor følgende fysik opgave:
6. Superkapacitorer
"Man har udviklet kapacitorer med en kapacitans på over tusind farad. En sådan superkapacitor er opbygget af to metalplader, der er belagt med små carbonpartikler. Herved får kapacitorpladerne et effektivt overfladeareal, der er over 50 tusinde gange større end arealet af selve metalpladerne."
En superkapacitor har en pladeafstand på 1,0 nm og et areal på 1,2E4 m^2. En særlig væske mellem pladerne gør, at kapacitansen er 14 gange større, end hvis der blot var luft mellem pladerne.
a) Beregn superkapacitorens kapacitans.
C/14 = A * epsilon / d
= 1,2E4 m^2 * 8,854E12 F/m / 1,0 nm
= 106,24800 F
dvs. C = 1487,472 F
Superkapacitorer anvendes i en el-bil til at forøge motoreffekten i forbindelse med accelerationer. Superkapacitorerne skal i 15 sekunder kunne levere en gennemsnitlig effekt på 55 kW. Hver superkapacitor har kapacitansen 1500 F, og under accelerationen ændrer spændingsfaldet sig fra 2,50 V til 1,25 V over hver af kapacitorerne.
b) Hvor mange superkapacitorer skal der være i el-bilen ?
Det er i b'eren, at jeg er helt på bar bund!
ALLE hints kan bruges.
Mvh,
Hund
Jeg står overfor følgende fysik opgave:
6. Superkapacitorer
"Man har udviklet kapacitorer med en kapacitans på over tusind farad. En sådan superkapacitor er opbygget af to metalplader, der er belagt med små carbonpartikler. Herved får kapacitorpladerne et effektivt overfladeareal, der er over 50 tusinde gange større end arealet af selve metalpladerne."
En superkapacitor har en pladeafstand på 1,0 nm og et areal på 1,2E4 m^2. En særlig væske mellem pladerne gør, at kapacitansen er 14 gange større, end hvis der blot var luft mellem pladerne.
a) Beregn superkapacitorens kapacitans.
C/14 = A * epsilon / d
= 1,2E4 m^2 * 8,854E12 F/m / 1,0 nm
= 106,24800 F
dvs. C = 1487,472 F
Superkapacitorer anvendes i en el-bil til at forøge motoreffekten i forbindelse med accelerationer. Superkapacitorerne skal i 15 sekunder kunne levere en gennemsnitlig effekt på 55 kW. Hver superkapacitor har kapacitansen 1500 F, og under accelerationen ændrer spændingsfaldet sig fra 2,50 V til 1,25 V over hver af kapacitorerne.
b) Hvor mange superkapacitorer skal der være i el-bilen ?
Det er i b'eren, at jeg er helt på bar bund!
ALLE hints kan bruges.
Mvh,
Hund
Svar #1
26. marts 2006 af mathon
Energikravet E=P*t =55kJ*s^-1*15s=825kJ
ennergiændringen i én pladekapacitor kan udtrykkes
delta_E=1/2*C*(delta_u)^2
delta_E=1/2*1500F*(1.25V)^2 =1171.88J=1.17188kJ.
For at opfylde energikravet på 825kJ skal anvendes
825kJ/(1.17188kJ*stk^-1)= 704 stk
Svar #3
26. marts 2006 af fixer (Slettet)
#2
Ja, hvis man foretrækker at få regnet opgaverne for sig, fremfor at få de ønskede hints.
Ja, hvis man foretrækker at få regnet opgaverne for sig, fremfor at få de ønskede hints.
Svar #4
26. marts 2006 af hund (Slettet)
#3
True, men jeg synes, at det er en smule uforskammet ikke at sige tak. Hvad enten man har fået noget, der er fuldstændig klar til afskrift - eller et brugbart hint. Men forstår din pointe.
True, men jeg synes, at det er en smule uforskammet ikke at sige tak. Hvad enten man har fået noget, der er fuldstændig klar til afskrift - eller et brugbart hint. Men forstår din pointe.
Skriv et svar til: Superkapacitorer
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
