Matematik

Forskrift for lineær funktion

19. april 2006 af nimoha (Slettet)
Hejsa!

Efter at have tegnet grafen i kordinatsystemet, står der i opgaven (se link), at jeg skal angive forskriften for den lineære funktion. Hvordan finder jeg forskriften?

Link til opgaven: http://picturedumper.com/show.php?d=19-04-2006&s=c8ebf15acb

På forhånd tak
/Nikolaj

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. april 2006 af Amand_a (Slettet)

Du aflæser to punkter på din graf, som ikke er punkter fra din tabel.

Hældningen finder du ved:

a=(y2-y1)/(x2-x1)

Hældningen og et punkt indsættes i

y-yo=a(x-xo)

Gang ud og du har forskriften

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Når du har konstateret, dvs bemærket at punkterne tilnærmelsesvis ligger å en ret linje, så kan du f.eks. tegne en ret linje som punkterne fordeler sig jævnt omkring. Så skal du bare bruge 2 punkter fra denne linje til at finde regneforskriften med. Du må gerne tegne linjen gennem 2 af punkterne fra tabellen hvis det blir fint nok og så bruge dem til at finde regneforskriften med...

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. april 2006 af mathon

hvis du tegner en regressionslinje midt mellem alle punkter dvs. lige mange over og under linjen, så vil du få noget meget tæt på linjen y=12.6x+600.7

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. april 2006 af Amand_a (Slettet)

Det er en dårlig ide at tage punkterne fra tabellen.

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Næ, egl. er det en god ide, for så har du 2 "pæne" talpar! Det kræver selvf. at det er acceptabelt at tegne en linje gennem sådan 2 punkter. Hvis du kigger de tidligere eksamensopgaver igennem vil du se at der faktisk ofte direkte bedes om at man bruger tallene for 2 givne år...

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. april 2006 af Waterhouse (Slettet)

Generelt er det ikke en god ide at bruge to af de oplyste talpar, hvis man får at vide, at punkterne tilnærmelsesvist ligger på grafen for en lineær funktion. Der vil være en vis afvigelse mellem de oplyste punkter og de punkter der rent faktisk ligger på grafen, og får man valgt to "uheldige" oplyste talpar, kan man få en værdi der afviger mærkbart fra de punkter der ligger på linjen.

Svar #7
20. april 2006 af nimoha (Slettet)

Så fandt jeg ud af det. Tak for hjælpen :=)

/Nikolaj

Skriv et svar til: Forskrift for lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.