Biologi

planteplankton

20. april 2006 af styrmand (Slettet)
Jeg vil gerne vide hvordan planteplankton opstår. Jeg er med på at de formerer sig ved indtagelse af nærringssalte som phosfor og nitrat, men hvor kommer planteplankton fra ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2006 af ThomasRG (Slettet)

Planteplankton er enscellede planter, som eks. alger, der lever i overfladen og får energi (som alle andre planter) vha. fotosyntesen. Så er det på plads.

Planter formerer sig ikke? Medmindre man mener at et træ formerer sig, når det smider et agern?

Svar #2
20. april 2006 af styrmand (Slettet)

men hvor kommer de encellede planter så fra??? De kan da ikke bare opstå ud fra ingenting

Svar #3
20. april 2006 af styrmand (Slettet)

Det hele bunder egentlig i en opgave hvor en plante (stuebirk) er blevet vandet så meget at næringssaltene er vasket ud planten. Nu er der opstået alger i det glas den står i, men hvor kommer de fra. Er det, det organiske stof som planten har produceret igennem fotosyntesen?

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2006 af Dust (Slettet)

De alger, du finder i huset, kommer fra luften. Encellede organismer er så små, at de sagtens kan bæres rundt af vinden. De kan godt tåle udtørring i perioder.

Brugbart svar (0)

Svar #5
20. april 2006 af ThomasRG (Slettet)

Lige præcis! De er encellede, jeg tror de er 5 nm store? Nontheless, så er de MEGET små, og bæres derfor rundt i luften. Grunden til at algerne er kommet er fordi at, som du selv fortæller, er næringsstofferne blevet vasket ud. Og der er så mange næringsstoffer i vandet, som vil fungere som et boost for algevæksten.

Nu ved jeg ikke, om der er andet som du manglede svar på?

Svar #6
20. april 2006 af styrmand (Slettet)

tjaah det hjælper hvertfald kraftigt tak.. men lige det sidste så.. Algerne udfører vel fotosyntesen, ik ?!
Hvis det er korrekt udnytter de så CO2 og vand samt lys til at fremstille organisk stof? og hvilket organisk stof er der muligvis tale om?

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2006 af Neuz (Slettet)

som altid med fotosyntese så danner den jo glucose.
6 CO2 + 6 H2O -lysenergi-> C6H12O6 + 6 O2

C02 = kuldioxid
H20 = vand
C6H12O6 = Glucose
O2 = ilt

Brugbart svar (0)

Svar #8
21. april 2006 af Dust (Slettet)

Algerne kan udføre fotosyntesen uden adgang til andet end vand, lys og CO2. Men for at de kan vokse skal de også danne proteiner og DNA. Derfor skal der være (små mængder af) nitrogen, fosfor og kalium til stede, samt en række forskellige sporstoffer.

Skriv et svar til: planteplankton

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.