Fysik

Opgaver om bevægelse

20. april 2006 af jacobberget (Slettet)
Jeg har et opgavesæt til i morgen, og har løst næsten alle opgaverne, men kan ikke finde ud af følgende to opgaver:

7.2
En genstand affyres med vandret begyndelseshastighed v0. Genstanden affyres fra en platform 8,4 m over jordoverfladen, og den rammer jorden 12 m fra platformen.
a) Hvor lang tid går der, fra genstanden affyres, til den rammer jorden?
b) Beregn begyndelseshastigheden.

7.5
Hvor stor en begyndelsesfart skal en golfbold have, for at slaget kan blive 400 m langt? (vi ser bort fra luftmodstand)

8.2 (bonus-opgave)
En bil, der vejer 1085 kg, kører med en konstant fart gennemet et sving, der udgør en del af en cirkel med radius 40 m. Hvis vejbanen er vandret, er det gnidningskraften, der leverer den nødvendige centripetalkraft. Gnidningskoefficienten mellem hjul og vejbane kaldes my (det græske tegn).
a) Hvis vejen er tør, og my=0,90, hvilken fart kan bilen så have i svingen?

------------------------------------------

Som sagt har jeg brug for hjælp de de ovenstående opgaver, men 8.2 kun er bonus-opgave, som jeg selvfølgelig også ville blive glad for at få hjælp til :)

På forhånd tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Du må have en formel for sammenhængen mellem strækning, s, acceleration,a, og tiden,t; vist nok :
s=0,5*a*t^2 med passende enheder for genstanden falder jo mod jorden (den vertikale beg.hast. er vel 0). Nu ved du jo så at s=8,4 m og så kan du isolere t i ligningen. Herefter kan du jo så finde v0 fordi du ved hvor lang tid der er til at tilbagelægge 12 m (vandret)

Svar #2
20. april 2006 af jacobberget (Slettet)

Har en formel der hedder:
s(t) = 0,5*a0*t^2+v0*t+s0

Men hvad er a, altså accelerationen?

Svar #3
20. april 2006 af jacobberget (Slettet)

Nu har jeg fundet i min bog, at a = -g, altså -9,82. Men så får jeg et negativt tal som t, og det kan jo ikke passe?

s = 0,5*(-g)*t <=>
8,4m = 0,5*(-9,8)*t <=>
t = -1,7143

????

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. april 2006 af QaZZaQ

7.2)
Benyt den ligning du selv kommer med til at beregne hvor lang tid 'partiklen' er om at falde lodret ned:
S=½gt^2=> t=sqrt(2S/g)=1.3s

Herefter til at finde V_0;
udnyt at s=vt, dvs. v=s/t=9,2m/s
7.5)
Det afhænger af affyringsvinklen.....eller betragter vi samme situation som før, hvor den affyres vandret fra 8.4m?
I så fald gør ligesom før:
v=s/t; => v=306m/s

8.2)
Gnidningskraften er givet ved F_gnid=my*g*h
Og denne skal jo så være lig med centripetalkraften, som er givet ved F_c=mv^2/r.


my*g*h=mv^2/r =>
v=sqrt(mu*g*r)=18.8m/s

Svar #5
20. april 2006 af jacobberget (Slettet)

Takker rigtig mange gange for den fornemme hjælp #4. Og mht. opg. 7.5, har vi ikke fået andre oplysninger end dem jeg har skrevet.

Svar #6
20. april 2006 af jacobberget (Slettet)

Nu er der noget jeg ikke lige forstår. Hvad er h i opgave 8.2? Jeg troede umiddelbart at det var Plancks konstant, men det bliver jo noget sludder. Og hvordan kan du forkorte

my*g*h=mv^2/r => v=sqrt(mu*g*r)

Hvis jeg regner det ud, får jeg at

my*g*h=mv^2/r => v=sqrt((my*g*h*r)/m)

?

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2006 af QaZZaQ

ja, det kan jeg godt forstå du ikke forstår. Det er en trykfejl, der skulle stå m. Som bekendt er F_gnid=mu*F_N, hvor F_N=mg

Svar #8
22. april 2006 af jacobberget (Slettet)

Fandt heldigvis ud af det i tide, og læreren blev meget imponeret over den sidste opgave :)

Så takker mange gange for hjælpen.

Skriv et svar til: Opgaver om bevægelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.