Matematik

Andengradspolynomium forskrift

23. april 2006 af Jhondon (Slettet)
Opgave nummer 1050 i MAT 1 fra systime

Jeg har en opgave hvor jeg skal angive en forskrift for an parabel. Parablen er en brobue. Jeg får at vide at vejen der løber under buen er 80 m og at der på buens højeste punkt er 20 m imellem vejen og buens top. Hvordan bestemmer jeg forskriften? Jeg har ikke lært diferenttial regning!

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2006 af Rasmus.p (Slettet)

Lad x-aksen være vejen. Der må da være 80 m mellem parabellens skæringer med x-aksen.

Hvis vi lader én enhed svare til 10 meter fylder det ikke så meget.
Så må funktionsforskriften være
a(x-4)(x+4)

Toppunktet må ligge i (0,2). Udnyt dette til at bestemme a ud fra ovenstående

Du burde komme frem til at
f(x)=-1/8x^2+2


Svar #2
23. april 2006 af Jhondon (Slettet)

ah okay, men hvor finder du ud af at b skal være 0?

Svar #3
23. april 2006 af Jhondon (Slettet)

Jeg kan overhovedet ikke finde ud af det her, hvordan vil du bruge skærningen med y-aksen til at finde a?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. april 2006 af sigmund (Slettet)

Du har forskriften f(x) = a*(x - 4)*(x + 4). Ved indsættelse af punktet (0,2) findes a.

Svar #5
23. april 2006 af Jhondon (Slettet)

hvorforligger toppunktet i 0.2 og ikke 2?

Svar #6
23. april 2006 af Jhondon (Slettet)

lige meget, men vil det sige at for at finde a siger jeg 0,2=a(0+4)(0-4)?

Svar #7
23. april 2006 af Jhondon (Slettet)

jeg har virklelig brug for hjælp, nu har jeg fundet ud af at:
20=a*(0-40)(0+40)
<=>
20=a*-1600
<=>
20/-1600=a
<=>
-(1/80)=a

Jeg ved også at c er 20

Men hvordan finder jeg ud af at b er 0?

Skriv et svar til: Andengradspolynomium forskrift

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.