Fysik
Stråling
23. april 2006 af
starish (Slettet)
Sidder med nogle opgaver i fysik, jeg er i tvivl om, har lavet dem hvor der står [CHECK!] ved:
Det handler om kræftsvulster..!
1) En bestemt svulst ønsket bestrålet, således at dosisækvivalentet bliver 50sv....osv:
Beregn den nødvendige absorberede dosis i svulsten.
[CHECK!]
2) Beregn den energi, protonstrålingen skal afsætte i svulsten
[CHECK!]
c) Under bestrålingen rammes svulsten af 3*10^6 protoner i sek.. Hver proton afsætter energien 2,18*10^-12 J i svulsten.
Hvor længe skal bestrålingen af svulsten vare?
________________________
2. opgave:
a) Opstil henfaldsskemaet for Rn-222
[CHECK!]
b) Bestem henfaldskonstanten for henfaldet af Rn-222
[CHECK!]
c) Hvor mange Rn-222 atomer er der pr. m3 i boliger hvor aktiviteten af Rn-222 netop er på den anbefalede grænse på 200Bq/m3
(Vi kender halveringstiden for Rn-222)
----------- NOGEN DER KAN HJÆLPE?
Det handler om kræftsvulster..!
1) En bestemt svulst ønsket bestrålet, således at dosisækvivalentet bliver 50sv....osv:
Beregn den nødvendige absorberede dosis i svulsten.
[CHECK!]
2) Beregn den energi, protonstrålingen skal afsætte i svulsten
[CHECK!]
c) Under bestrålingen rammes svulsten af 3*10^6 protoner i sek.. Hver proton afsætter energien 2,18*10^-12 J i svulsten.
Hvor længe skal bestrålingen af svulsten vare?
________________________
2. opgave:
a) Opstil henfaldsskemaet for Rn-222
[CHECK!]
b) Bestem henfaldskonstanten for henfaldet af Rn-222
[CHECK!]
c) Hvor mange Rn-222 atomer er der pr. m3 i boliger hvor aktiviteten af Rn-222 netop er på den anbefalede grænse på 200Bq/m3
(Vi kender halveringstiden for Rn-222)
----------- NOGEN DER KAN HJÆLPE?
Svar #2
24. april 2006 af sigmund (Slettet)
ad 1) Du har sammenhængen H = Q*D, hvor Q er strålingens kvalitetsfaktor (slås op i en tabel) og D er den absorberede dosis. H er dosisækvivalentet.
ad 2) Desuden har du sammenhængen D = E/m, hvor E er energi og m masse. D er som defineret ovenfor.
ad 2a) Find i en bog (har du Databogen?), hvilken type stråling Rn-222 udsender. Ud fra dette kan du opstille et henfaldsskema.
ad 2b) I tabeller kan du finde halveringstiden for Rn-222. Dernæst kan du bruge sammenhængen k = ln(2)/T[1/2], hvor k er henfaldskonstanten og T[1/2] er halveringstiden.
ad 2) Desuden har du sammenhængen D = E/m, hvor E er energi og m masse. D er som defineret ovenfor.
ad 2a) Find i en bog (har du Databogen?), hvilken type stråling Rn-222 udsender. Ud fra dette kan du opstille et henfaldsskema.
ad 2b) I tabeller kan du finde halveringstiden for Rn-222. Dernæst kan du bruge sammenhængen k = ln(2)/T[1/2], hvor k er henfaldskonstanten og T[1/2] er halveringstiden.
Svar #3
24. april 2006 af starish (Slettet)
Hejsa!
Tak for hjælpen, men det var faktisk akkurat de opgaver som jeg HAR lavet (dem der står check ved) :(
Tak for hjælpen, men det var faktisk akkurat de opgaver som jeg HAR lavet (dem der står check ved) :(
Skriv et svar til: Stråling
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
