Fysik
hjælp(relativitetsteori)
24. april 2006 af
Kurro (Slettet)
Jeg kan ikke løse denne opgave! håber i vil hjælpe mig.
Vi kan få dannet en pion(pi) ved at en proton (p)og en foton(y) støder sammen. Vi får dannet
p+y----->n+pi (hvor n er en neutron) Vi skal nu finde den mindste energi fotonen skal have (i det referencesystem hvor protonen ligger stille) for at dette kan forgå
jeg vil mene vi skal bruge formlen
2Py*Pp-Mp=-(Mn+Mpi)^2
Hvor Py er fireimpulsen af fotonen
Pp er fireimpulsen af protonen
Mp er massen af protonen
Mn massen af neutronen
Mpi massen af pionen
Og udregne prikproduktet på venstre side. Men hvordan?? vær sød at vise mig det? Hvad vejer en pion egentlig?
Vi kan få dannet en pion(pi) ved at en proton (p)og en foton(y) støder sammen. Vi får dannet
p+y----->n+pi (hvor n er en neutron) Vi skal nu finde den mindste energi fotonen skal have (i det referencesystem hvor protonen ligger stille) for at dette kan forgå
jeg vil mene vi skal bruge formlen
2Py*Pp-Mp=-(Mn+Mpi)^2
Hvor Py er fireimpulsen af fotonen
Pp er fireimpulsen af protonen
Mp er massen af protonen
Mn massen af neutronen
Mpi massen af pionen
Og udregne prikproduktet på venstre side. Men hvordan?? vær sød at vise mig det? Hvad vejer en pion egentlig?
Svar #1
24. april 2006 af fixer (Slettet)
Jeg har _ikke_ checket om din formel svarer til bevarelse af fireimpulsen.
Men indføres en standard ortonormal basis i et Minkowskirum kan en firevektor V skrives på komponentform V = (v1,v2,v3,v4) og det indre produkt mellem to sådanne er
V*W = -v1*w1 + v2*w2 + v3*w3 + v4*w4
I det system, hvori protonen initielt er i hvile haves fireimpulserne
P_foton = (E_foton,p_foton)
P_proton = (m_proton*c^2,0,0,0)
hvor p_foton er den sædvanlig impuls 3-vektor.
Så skulle det være plug and play.
Men indføres en standard ortonormal basis i et Minkowskirum kan en firevektor V skrives på komponentform V = (v1,v2,v3,v4) og det indre produkt mellem to sådanne er
V*W = -v1*w1 + v2*w2 + v3*w3 + v4*w4
I det system, hvori protonen initielt er i hvile haves fireimpulserne
P_foton = (E_foton,p_foton)
P_proton = (m_proton*c^2,0,0,0)
hvor p_foton er den sædvanlig impuls 3-vektor.
Så skulle det være plug and play.
Svar #2
24. april 2006 af fixer (Slettet)
Dit formelvalg er også korrekt idet den følger direkte af bevarelsen af fireimpulsen
P_y + P_p = P_n + P_pi
hvilket ses ved at kvadrerer begge sider, udregne de resulterende skalarprodukter i et Minkowskirum med sædvanlig basis og udnytte at P_y*P_y = 0 i ethvert henførelsessystem, da fotonen er masseløs.
P_y + P_p = P_n + P_pi
hvilket ses ved at kvadrerer begge sider, udregne de resulterende skalarprodukter i et Minkowskirum med sædvanlig basis og udnytte at P_y*P_y = 0 i ethvert henførelsessystem, da fotonen er masseløs.
Svar #3
25. april 2006 af Kurro (Slettet)
Ja selvfølgelig. Vi magler dog lige et i anden ved mp.
Det der gik galt for mig var at jeg havde glemt minustegnet i udregningen ad det indre produkt. Og da der jo står -(mn+mpi)^2 på den anden side ville jeg få negativ energi.
Det der gik galt for mig var at jeg havde glemt minustegnet i udregningen ad det indre produkt. Og da der jo står -(mn+mpi)^2 på den anden side ville jeg få negativ energi.
Skriv et svar til: hjælp(relativitetsteori)
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
