Fysik

Spin af elektron

27. april 2006 af Export (Slettet)
Jeg har en opgave, som jeg gerne vil have lidt hjælp til. Først lidt notation.


(a; b) betyder søjlevektor i C^2

S_i, hvor i = x, y eller z, betyder komponenter af vinkelmoment

<.> betyder forventningsværdi

s_i betyder usikkerhed (bemærk lille s). Der gælder, at s_i^2 = - ^2

(S)_i betyder h/2*sigma_i, hvor sigma_i er en af de tre Paulimatricer

h er Plancks konstant


Okay, nu til selve opgaven:
En elektron er i spintilstanden chi = A(3i; 4).


a) Normér chi.

Jeg har fundet A = 1/5.


b) Bestem , og .

Her er jeg i tvivl om hvordan jeg skal gøre det. Jeg har brugt følgende formel:

= chi^+ (S)_i chi

og så får jeg at

= 0
= -12/25*h
= -7/50*h

men er ikke sikker på om det er rigtigt.


c) Bestem s_x, s_y og s_z.
Jeg er ikke sikker på hvordan jeg skal beregne , så håber på hjælp her.


d) Bekræft at resultatet stemmer overens med alle tre ubestemthedsrelationer (og så er der givet en ligning som reference, men det tror jeg godt at jeg kan finde ud af).

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Både a) og b) ser ud til at være rigtige.

Ad c):
Brug, at

= chi^+ (S)_i^2 chi

Jeg ender med resultaterne

s_x = 1/2*h
s_y = 7/50*h
s_z = 12/25*h

Du kan med fordel bruge, at alle tre Paulimaticer kvadreret giver identitetsmatricen.


Ad d):
Husk, at du kan bruge cyklisk permutation -- det gør det noget hurtigere at eftervise.

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. april 2006 af fixer (Slettet)

"Her er jeg i tvivl om hvordan jeg skal gøre det. "

Kan du præcisere hvori tvivlen består?

Det synes som om du er bekendt med, at en kvantetilstand repræsenteres som en abstrakt vektor |a>, fysisk observerbare størrelser ved Hermitiske operatorer O og at forventningsværdien af denne størrelse i tilstanden |a> er

= (*)

hvor |a> er den adjungerede tilstand. Hvis vi skal have lidt mere kød på må du lige kommentere om det er begrebsverdenen eller sammenhængen (*) der volder lidt mas.

Svar #3
27. april 2006 af Export (Slettet)

Tak for hjælpen i #1!


Til #2:
Det er nok mest det med begreberne som jeg ikke er helt sikker på.

Jeg har for resten en anden opgave som jeg ikke kan finde ud af: Ved brug af ligningen

d/dt = i/h*<[H^,Q^]> -

hvor H^ er Hamilton-operatoren, skal jeg vise at

d/dt = 2 -

hvor p er impulsen, T er den kinetiske energi og V er den potentielle energi.

Gider du eventuelt at gennemgå opgaven sammen med mig fixer?

Svar #4
27. april 2006 af Export (Slettet)

Altså hvis andre kan hjælpe, må I meget gerne det ... det behøver ikke at være fixer!

Svar #5
27. april 2006 af Export (Slettet)

Jeg har ikke tid til at tjekke forummet mere i dag, men jeg kigger fordi i morgen tidlig ... håber at der så er kommet svar fra nogle kloge hoveder! :)

Brugbart svar (0)

Svar #6
28. april 2006 af fixer (Slettet)

I kvantemekanikken er definitionen på en systemtilstand lidt mere delikat end de klassiske tilstandsvariable. Matematisk svarer enhver tilstand af et fysisk system til en vektor i et Hilbertrum. Enhver fysisk observerbar størrelse korresponderer med en lineær, Hermitisk operator på dette Hilbertrum. De mulige udkommer af en måling af størrelsen er egenværdierne hørende til denne operator.

Bra-ket notationen er standardsymbolikken for kvantetilstande. Man benævner en tilstand af et kvantemekansik system med 'ket', |a>, som altså er en vektor i et Hilbertrum. Den adjungerede vektor, bestående af en bra, (eng: bracket).

Mht. til opgaven er det _meget_ lang tid siden jeg har arbejdet med kvantemekanik, men jeg mener din formel for den tidsafledede af forventningsværdien lider af en fortegnsfejl. Jeg kan ikke huske den ud af hovedet, men ved regninger finder jeg

d/dt = d/dt()

= + +

= i/h + - i/h

= i/h +

= i/h<[H,Q]> + (*)

hvor jeg har udnyttet at

Hksi = ih*dksi/dt

hvor H er Hamiltonoperatoren. Bemærk at jeg ovenfor har udeladt hattene ^ over operatorerne af ren ugidelighed !

Med hensyn til din opgave så udnytter vi at

H^ = T^ + V^

og plug and play i (*) giver

d/dt = i/h

På grund af de notationsmæssige begrænsninger her i foraet vil jeg holde mig til een-dimension. I det generelle tredimensionale tilfælde må du selv lige erstatte d/dx med nabla og d^2/dx^2 med nabla^2.

Da så

(xp)^ = -ihx*d/dx

T^ = -h^2/(2m)d^2/dx^2

V^ = V1^

finder vi kommutatorerne

[T^,(xp)^] = -h^2/(2m)d^2/dx^2(-ihxd(ksi)/dx) - ( -ihxd/dx(-h^2/(2m)d^2(ksi)/dx^2) )

= ih^2/(2m)x*(d^3(ksi)/dx^3-d^3(ksi)/dx^3)

= 0 (**)

[V^,(xp)^] = V1^(-ihx*d(ksi)/dx) - (-ihx*d/dx(V1^ ksi))

= -ihVx*d(ksi)/dx + ihx*ksi*dV/dx + ihVx*d(ksi)/dx

= ihx*ksi*d(ksi)/dx



[V^,(xp)^] = ihx*dV/dx1^ (***)

Dernæst skal sidste led i (*) behandles. Her haves

d(xp)/dt = vp + xdp/dt

Her udnyttes at impulsen er tidsuafhængig så = 0 samt at p^=mv^. Da er (vp)^ = mv^v^ = 2T^. Derfor er

= 2 (****)

Indsæt (**), (***) og (****) i (*) og resulatet foreligger.

Jeg håber ovenstående er nogenlunde frit for fejl og forglemmelser.



Svar #7
28. april 2006 af Export (Slettet)

Til #6:
Det må jeg nok sige!
Mange tak for de uddybende forklaringer, og du har helt ret, jeg havde lavet en fortegnsfejl i formlen i #3.

Skriv et svar til: Spin af elektron

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.