Matematik

Sollys

28. april 2006 af Bjarkee (Slettet)
Hej,
Figuren i min bog viser, hvordan man kan målesolhøjden v. En plade, der er0,50 m bred, placeres, så den er vinkelret på solstrålingen. Herefter måles længden af pladens skygge til 1,10 m.
Hvor stor er solhøjden?

Nogle der kan hjælpe mig med denne opgave?

Bjarkee

Brugbart svar (0)

Svar #1
28. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Et eller andet mangler.....af oplysninger altså. Er pladen placeret, så den rører jorden med den ene side?

Er solhøjden,v, den vinkel som indstrålingen danner med Jordens (vandrette!)overflade? Hvis jeg forstår det rigtigt får jeg v til 27,0°.

Brugbart svar (0)

Svar #2
28. april 2006 af Duffy

Og jeg får v = 24,44°



Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Tegn en vandret linje (Jordens overflade). Antag at Solen skinner ind fra "venstre", så vi tegne en streg (pladen) der rører Jorden og stikker "skråt op" mod højre.
Nu skal denne linjes (pladens) endepunkt forbindes med Jorden og det skal jo så gøres ved at lave en RET vinkel fra pkt. i luften og ned til Jorden, p.gr.a. at pladen er vinkelret på indstrålingen.
Vi får så en retvinklet trekant hvor den rette vinkel er "oppe i luften" og hypotenusen er 1,1 (skyggens længde) og en katete er 0,5. Hvis vinklen længst til højre på denne figur (vinklen overfor siden der er 0,5 m) så netop ER den vinkel vi søger (indstrålingsvinklen) så fås jo at :
Sin(v) = 0,5/1,1 Dermed er v=27,0.


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

#2

Du har antaget at tan(v)=0,5/1,1 så at v=24,4. Men såvidt jeg kan se, så kan opg. kun læses som i #3 og så er #2 ikke korrekt.

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. april 2006 af Duffy

Jeg kan godt se hvad det er du mener.

Men nu er det at jeg godt kunne tænke mig at se bemeldte tegning.

Og så er det at jeg må spørge Bjarkee:

Gider du at scanne opgaven så vi ved selvsyn kan se tegningen?

Læg det op på peecee.dk.

(Jeg synes det virker suspekt at skrive 'bred' i stedet for 'høj'!!)



Duffy

Svar #6
29. april 2006 af Bjarkee (Slettet)

Hej,
Jeg har prøvet at uploade den:

http://peecee.dk/?id=37336

Svar #7
29. april 2006 af Bjarkee (Slettet)

Resultatet skulle gerne give 27 grader...
som #3 får det til, men jeg kan ikke helt finde ud af det du siger... hvordan kommer du frem til det, jeg har set din beregning, men kan som sagt ikke forstå det, kunne du uddybe det lidt?

Bjarkee

Brugbart svar (0)

Svar #8
29. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Tegningen er fin. Alt fremgår tydeligt af den.
Du skal beregne v, og du kan jo så enten bruge de generelle sinus-relationer for vilkårlige rekanter eller den der kun gælder i retvinklede. Kig på vinkel v!

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. april 2006 af Duffy

Jah, tegningen gjorde det jo helt klart hvad det drejede sig om.

Resultatet står så at læse i #3.

(Det med "bredden" af pladen var MEGET forvirrende.)

Duffy

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. april 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#7:
Det er såmænd bare at bruge en af sinusrelationerne, eftersom du kun mangler v for at have to par, hver bestående af en vinkel og den modstående side.

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. april 2006 af 05jaal (Slettet)

Hej bjarke..

Jeg sender lige opgaven til dig..

Jeg har løst den og den bliver altså 27 grader!

Brugbart svar (0)

Svar #12
29. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Hvorfor bliver folk egentlig ved med at komme med indlæg til spm. der er fuldt ud besvaret og redegjort for.......jeg undrer mig egentlig bare lidt.
Tager jeg fejl, eller er der ikke mere at sige til denne tråd end #3 og #8 ?

Brugbart svar (0)

Svar #13
29. april 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#12:
Undskyld, jeg havde ikke set #8.

Brugbart svar (0)

Svar #14
29. april 2006 af 05jaal (Slettet)

har du modtaget den "Bjarke"

Skriv et svar til: Sollys

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.