Matematik

parameterelimination ?

13. maj 2006 af hund (Slettet)
står overfor følgende opgave:

I et koordinatsystem i rummet er to planer givet ved ligningerne

x-y+z-2 = 0

2x+3+z-11 = 0

De to planer skærer hinanden i en linje m.

Bestem en parameterfremstilling for m.

Hvad gør jeg ? Skal jeg have fat i noget parameterelimination ?

hund

Svar #1
13. maj 2006 af hund (Slettet)

ingen idéer ?

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. maj 2006 af mathon

mangler der et y i anden ligning?

Brugbart svar (0)

Svar #3
13. maj 2006 af Sentinox (Slettet)

Det lyder umiddelbart som om du er ude i ngoet af det rigtige.

Princippet er i dette tilfælde (hvor planerne er givet ved ligninger), at sætte f.eks. x=t, og herefter elmineres f.eks. z, og du har y-koordinaten udtrykt ved t.

Gentag 3 gange, og du har en parameterfremstilling for den søgte linie.

//Sentinox



Brugbart svar (0)

Svar #4
13. maj 2006 af ckia (Slettet)

Du tager planernes normalvektorer og krydser dem med hinanden - så får du skæringsliniens retningsvektor.
Så kan du sætte x, y eller z = 0 og så får du to ligninger med to ubekendte. Så kan du regne de to koordinater ud og den sidste koordinat er så 0.
Håber det hjælper!

Svar #5
13. maj 2006 af hund (Slettet)

min fejl:

2x+3y+z-11 = 0

ja, der mangelde et y

Svar #6
13. maj 2006 af hund (Slettet)

#3 eller #4, har du lyst til at demonstrere din metode - kan ikke helt finde ud af den.

Brugbart svar (0)

Svar #7
13. maj 2006 af ckia (Slettet)

Okay...
Vi prøver lige igen så:
Normalvektorerne til planerne hedder
(1,-1,1) og (2,3,1) (de står selvfølgelige som en vektor, men det kan jeg jo ikke lige skrive her). Så krydser du normalvektorerne med hinanden og du skulle gerne få (-4,1,5) - det er retningsvektoren i din linies parameterfremstilling!
For at finde punktet i liniens parameterfremstilling, sætter du x, y eller z =0. Jeg sætter her y=0 og du får flg. ligninger:
x+Z=2
2x+z=11
så kan du sige at x=2z og sætte det ind i den nederste ligning: 2*2z+z=11 og så bliver z=11/5=2,2 så sætter du z ind i x=2z og x bliver 22/5 eller 4,4.
Nu har du parameterfremstillingen:
m= (x,y,z)=(4,4;0;2,2)+t(-4,1,5)

Håber det hjalp (og at jeg ikke har lavet regnefejl)!

Svar #8
13. maj 2006 af hund (Slettet)

tror, at det er korrekt - får nemlig samme retningsvektor :D - tak!

Brugbart svar (0)

Svar #9
13. maj 2006 af ckia (Slettet)

Nå, men det var jo godt!

Skriv et svar til: parameterelimination ?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.