Dansk

Analyse af vores nationalsang .....

11. januar 2004 af SP anonym (Slettet)
Hej allesammen .....

Jeg sidder netop og laver et analyse arbejde af vores gode gamle national sang: Fædrelandssang -eller retter, "Der er et yndigt land" -men jeg mangler stadig en del, derfor ville jeg hører om der er nogen som besidder et eller andet som jeg evt. kunne bruge til inspiration -evt. en analyse eller fortolkning af sangen ....

Håber nogen kan hjælpe

-Casper

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2004 af Peden (Slettet)

Den blev så vidt jeg husker skrevet efter at der blev udbudt en konkurrence om en ny nationalsang i tiden efter 1848. Det står sikkert i et leksikon, men det var alt jeg kunne huske.

Brugbart svar (0)

Svar #2
11. januar 2004 af Garfield (Slettet)

øhh... det er vel egnetlig ikke vore nationalsang... er det den der med Gorm den gamle??


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. januar 2004 af Peden (Slettet)

Gorm den gamle? Du mener vel "Kong Christian" ? Der hersker vist generel forvirring om hvilken der er den oficielle.

Brugbart svar (2)

Svar #4
11. januar 2004 af Averell (Slettet)

"Der er et yndigt land" er skam vores nationalsang. Hvis du tænker på "Kong Kristian stod ved høj en mast" så er det kongesangen. "Der er et yndigt land" kan vel genremæssigt kaldes nationalromantik, så det driver ned af væggene, hvilket bl.a. se i inspirationen fra det mytologiske/historiske og idéen om en svunden folkefrihedstid. Landskabet bliver ladet med følelser. Hvis en 1700-tals digter skulle have skrevet om landskabet, ville han nok først og fremmest se et produktionslandskab frem for noget "de brede bøge". Det var mao. slet ikke muligt at skrive sådan tidligere.

Brugbart svar (3)

Svar #5
13. januar 2004 af Minnie (Slettet)

hej.. jeg skal skrive en stil om ''der er et yndigt lan'', er der nogen der kan hjælpe mig, for jeg kan bare ikke finde ud af det.. VH Minnie.. :)

Svar #6
13. januar 2004 af SP anonym (Slettet)

"Det er et yndigt land" vandt faktisk ikke den konkurrence, men blev kun nr. 2, hvilket Öenschlager blev meget skuffet over.. Dog stod det hurtigt klar for alle at den sang der vandt var elendig, og derfor blev "Det er et yndigt land" alligevel nationalmelodi.

Svar #7
13. januar 2004 af SP anonym (Slettet)

Fandt lige den "rigtige" forklaring:

"Der er et yndigt Land", der som bekendt er skrevet af Adam Oehlenschläger, blev til i forbindelse med en opblomstrende interesse for fædrelandssange, der navnlig blussede op efter, at der var udskrevet en konkurrence i 1818. Danske soldater, der efter freden i Kiel 1814 og Wienerkongressen var blevet udstationeret i Nordfrankrig, savnede en nationalsang, hvilket både englænderne, prøjserne, østrigerne og franskmændene havde på denne tid.

Konkurrencen blev vundet af Juliane Marie Jessen med "Danemark, Danemark, hellige Lyd", som imidlertid aldrig slog an og blev skrapt kritiseret.

I 1823 udgav Oehlenschläger "Der er et yndigt Land" og samme år skrev H.E. Krøyer den nu kendte melodi hertil. Det var imidlertid først ved et møde på Skamlingsbanken den 4. juli 1844 at sangen for alvor slog igennem. På mødet var 12.000 mennesker samlet for at støtte dansk tilstedeværelse i Slesvig, og sangen blev fremført af Studentersangforeningen. Gennem foreningen spredtes sangen også til Sverige, hvor fx H.C. Andersen på en rejse i 1849 ved flere lejligheder blev budt velkommen med "Der er et yndigt Land".

Fra 1844 og til 1920 optræder sangen i de gængse sangbøger, men først i 1920´erne er den egentlig slået fast som Danmarks "uofficielle" nationalsang.

Sangen er altså aldrig formelt valgt som nationalsang, men er langsomt vundet frem som den mest yndede blandt mange fædrelandssange.

Kilde:

Musse Magnussen Svarre
Bibliotekar, Musikhistorisk Museum


Brugbart svar (0)

Svar #8
30. maj 2013 af momi94

I r bar nåle fed kojerner brothrs


Skriv et svar til: Analyse af vores nationalsang .....

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.