Matematik

Eksamenshjælp

21. maj 2006 af TheKo (Slettet)
Da jeg skal til sproglig matematik B eksamen i overmorgen (tirsdag) har jeg siddet og regnet noge eksamensopgaver igennem i de seneste dage.

Derfor søger jeg noget hjælp til nedenstående opgaver. Der er lidt af hvert og nogle kræver bare et kort svar så jeg håber i har tid til lige at kigge det igennem. Jeg kommer sandsynligvis til at lægge nogle flere problemer op her i tråden, så de er nummereret for nemheds skyld.

OPGAVE X markerer starten af en ny opgave og --- slutningen af opgavebeskrivelsen hvorefter mit bud vil følge.

Tak på forhånd!

__________
OPGAVERNE:

OPGAVE 1

I en model beskrives indbyggertallet f (t) for en bestemt by ved

f (t)=25117*e^(k*t)

hvor k er en positiv konstant, og t er antal år efter 1995.
[...]
Bestem f'(t).

Med hvilken hastighed vokser indbyggertallet i år 2010 ?
---
Her er jeg lidt i tvivl; skal den regnes som en sammensat funktion eller kan gøres så simpelt som følger?

f'(x) = 25117e^t

Mht. hastigheden, er det så hældningskoefficienten til tangenten til grafen f(x) i førstekoordinatet 15 der viser det?

OPGAVE 2:
En funktion f er bestemt ved

1/(x-2), x ikke lig med to.

Bestem en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet P(5, f (5)).

Grafen for f har en anden tangent, som er parallel med t.

Bestem koordinatsættet til røringspunktet for denne anden tangent.
---
(x_0 er førstekoordinatet)

y = f(x_0) + f'(x_0)(x-x_0)

f(5) = 1/(5-2) = 1/3
f'(x) = (-1) / (x-2)^2

Differentieringen må næsten være forkert, eller hvad?

OPGAVE 3:
Løs ligningen sin(x) = 0,5304 , x∈[0;2π].
---
Opgaven er jo i radian, men er svaret:
0.56 eller 0,56π? Det må næsten være det sidste, men jeg skal lige være sikker...

OPGAVE 4:
I et koordinatsystem er der givet en cirkel med ligningen x^2−8x+y^2+12y=−27.
[...]
Bestem en ligning for tangenten til cirklen i punktet P(1, _ 10).
---
Den omskrevne cirkelligning er:
(x-4)^2 + (y+6)^2 = 25

Hvordan finder jeg tangenten? Kan det være noget med a * a_1 = -1 ?

OPGAVE 5:
En funktion f er givet ved
f (x)=x^3−24x^2+189x−487 , x ∈R.

Bestem monotoniforholdene for f , og bestem de lokale ekstrema.
[...]
For hvilke værdier af tallet b har ligningen f (x) = b netop to løsninger?
f'(x) = 3x^2 - 48x + 189
---
Lokale ekstrema i 7 og 9, men hvordan skriver jeg intervallet? Skal det være:

f(x) er voksende i intervallet

]-uendelig;7] eller ]-uendelig;7[

Er løsningen på sidste opgave ikke bare intervallet [7;9] da de er lokale ekstrema?

OPGAVE 6:
Lydniveauet L fra en højtaler med fast styrkeindstilling aftager med afstanden r


Svar #1
21. maj 2006 af TheKo (Slettet)

fra højtaleren. Denne sammenhæng er givet ved

L = k - 20log(r)

hvor lydniveauet L måles i dB og afstanden r i meter.
[...]
I en bestemt afstand måles lydniveauet L_1, og i den dobbelte afstand måles L_2.

Beregn forskellen mellem L_1 og L_2 .
---
Her er jeg på bar bund...


Det var de opgaver indtil videre...


Brugbart svar (0)

Svar #2
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

OPGAVE 1



f'(t)=25117*k*e^(k*t)
og
f'(15).

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

OPGAVE 2:
Er korrekt indtil nu.

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

OPGAVE 3:
Løs ligningen sin(x) = 0,5304
Hvis G=[o;2pi] er
L={0.56, 2.58}.

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

OPGAVE 4:
Der en del ulæseligt.
En tangent til cirklen står vinkelret på radius, dvs
a·c=-1.

Brugbart svar (0)

Svar #6
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

OPGAVE 6:
Lydniveauet L fra en højtaler med fast styrkeindstilling aftager med afstanden r fra højtaleren. Denne sammenhæng er givet ved

L = k - 20log(r)

hvor lydniveauet L måles i dB og afstanden r i meter.
[...]
I en bestemt afstand måles lydniveauet L_1, og i den dobbelte afstand måles L_2.

Beregn forskellen mellem L_1 og L_2 .
---
L_2-L_1 = k-20log(2r)-(k-20log(r)) = -20log(2r)+20log(r) = 20log(2r/r) osv.


Brugbart svar (0)

Svar #7
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Se bort fra #6

L_2-L_1 = k-20log(2r)-(k-20log(r)) = -20log(2r)+20log(r) = 20log(r/2r) osv.

Svar #8
21. maj 2006 af TheKo (Slettet)

Tak, ibibib.

Opgave 2: Ok, dvs:

y = f(x_0) - f'(x_0)(x - x_0)
f(5) = 1/3
f'(5) = -1/9

y = -1/9x + 8/9

Den sidste er lidt tricky, synes jeg. Hældningskoefficienten er selvfølgelig en samme, men jeg kan ikke finde b. Hint?

Opgave 3: Nå ja, 2 svar inden for intervallet selvfølgelig, det havde jeg overset, men der skal ikke skrives (pi) bagefter?

Opgave 4: Det vil altså sige at a = -.2 ?




Svar #9
21. maj 2006 af TheKo (Slettet)

#6+7:

Jeg var faktisk nået til -20log(2r)+20log(r), men kunne ikke komme videre derfra. Nu har jeg fundet reglen i formelsamlingen:

log(a/b) = log(a) - log(b)

Hvad mener du med "osv.?"; er opgaven ikke færdig her?

Brugbart svar (0)

Svar #10
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

Opgave 2.
Løs ligningen f'(x)=-1/9, så finder du det andet røringspunkt.

Opgave 3.
Nej der skal ikke et pi på.

Opgave 4.
De oprindelige tal i opgaven kan jeg ikke læse. Men hvis centrum er (4,-6) og punktet går gennem (1,10) er
a=-16/3
og
c=3/16.

Brugbart svar (0)

Svar #11
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

#9
Nej.
20log(r/2r) = 20log(1/2) = -6,02.
Forskellen er 6,02.

Svar #12
21. maj 2006 af TheKo (Slettet)

#10: Opgave 4, ja så kan jeg bedre forstå det. c er længden på den hypotenuse der har r som længde. Takker.

#11: Ok, hvordan fanø kan du få et reelt tal ud af en ubekendt? Eller med andre ord, hvordan Helgoland skal jeg regne det ud hvis jeg får sådan en opgave til eksamen?

Brugbart svar (0)

Svar #13
21. maj 2006 af ibibib (Slettet)

#12
Opgave 4
Jeg forstår ikke. a er hældningen for radius og c er hældningen for tangenten.

Opgave 6
Opgaven beder om et tal (forskellen). Grunden til at opgaven kan løses er regnereglen for log som vi benyttede.

Svar #14
21. maj 2006 af TheKo (Slettet)

13: Opgave 4. Det er ok, det gør jeg ;) Jeg er ret sikker på at jeg forstår hvad du mener...


Opgave 6: Hvilken regneregel?

Brugbart svar (0)

Svar #15
21. maj 2006 af miephantazy (Slettet)

hehe.. har også lige siddet og rodet med opg 6...

Brugbart svar (0)

Svar #16
21. maj 2006 af allan_sim

#12.
Fordi r-erne går ud med hinanden i brøken.

Svar #17
21. maj 2006 af TheKo (Slettet)

#16: Nå ja, det gør de da også. Nai, hvor skidt af mig!

Undskyld mig: NOOOOOOOOOOOOOOOOO!

Svar #18
22. maj 2006 af TheKo (Slettet)

Egentlig nogen der kan hjælpe mig med opgave fem? Skal de vendes ]7;9[ eller [7;9] ?

Svar #19
22. maj 2006 af TheKo (Slettet)

Ok, kommer lige med lidt differentialregningsspørgsmål; er det følgende korrekt?

f(x) = 1/sqrt(x)
f'(x) = -1 / (sqrt(x))^2

f(x) = e^(sqrt(x))
f'(x) = e^(sqrt(x))


Brugbart svar (0)

Svar #20
22. maj 2006 af ibibib (Slettet)

# 18. Jeg kan ikke læse opgaven.

# 19.
Omskriv først: 1/sqrt(x) = x^(-1/2)
f'(x) = -1/2·x^(-3/2)

Det er en sammensat funktion.
f'(x) = e^sqrt(x)·1/(2sqrt(x))


Forrige 1 2 Næste

Der er 28 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.