Fysik
Harmonisk svingning med fjeder
19. januar 2004 af
*A* (Slettet)
Ok, jeg har en opgave
En fjeder er forbundet til en klods i den ene ende og til en fast væg i den anden. Klodsen ligger på et glat vandret bord
Fjeder konstanten er 280 N/m og klodsens masse er 180 g. Der trækkes i loddet så fjederen forlænges 1,5 cm og loddet slippes. Klodsen foretager en harmonisk svingning.
Jeg skal finde klodsen acceleration i yderstillingen som jeg har fundet vha F=-k*x og F=m*a
Problemet er at jeg ska finde klodsens fart 1,2 cm fra ligevægtstillingen
altså jeg har fundet frem til at w(altså omega)= KvAdratrod(k/m)
Dette sætter jeg så ind i v(t)=w*A*cos(w*t)
Amplituden (A) er vel 1,5 cm men hvad gør jeg med t????
En fjeder er forbundet til en klods i den ene ende og til en fast væg i den anden. Klodsen ligger på et glat vandret bord
Fjeder konstanten er 280 N/m og klodsens masse er 180 g. Der trækkes i loddet så fjederen forlænges 1,5 cm og loddet slippes. Klodsen foretager en harmonisk svingning.
Jeg skal finde klodsen acceleration i yderstillingen som jeg har fundet vha F=-k*x og F=m*a
Problemet er at jeg ska finde klodsens fart 1,2 cm fra ligevægtstillingen
altså jeg har fundet frem til at w(altså omega)= KvAdratrod(k/m)
Dette sætter jeg så ind i v(t)=w*A*cos(w*t)
Amplituden (A) er vel 1,5 cm men hvad gør jeg med t????
Svar #1
19. januar 2004 af Mads (Slettet)
Jeg kan ikke lige se hvordan du kan finde t.
Nu er det ikke fordi jeg vil lave opgaven for dig, men for mig at se ville det være nemmere at benytte pricippet om at mekaniske energi i systemet er konstant. Du kender den potentielle energi i yderstillingen, og du kender også den potentielle energi i den anden stilling. Forskellen mellem disse to må så være kinetisk energi, og når du kender den, kan du finde hastigheden vha. Ekin= ½m*v^2.
Jeg skulle mene at det er en lidt nemmere måde at gøre det på.
Håber det hjælper.
Mads
Nu er det ikke fordi jeg vil lave opgaven for dig, men for mig at se ville det være nemmere at benytte pricippet om at mekaniske energi i systemet er konstant. Du kender den potentielle energi i yderstillingen, og du kender også den potentielle energi i den anden stilling. Forskellen mellem disse to må så være kinetisk energi, og når du kender den, kan du finde hastigheden vha. Ekin= ½m*v^2.
Jeg skulle mene at det er en lidt nemmere måde at gøre det på.
Håber det hjælper.
Mads
Skriv et svar til: Harmonisk svingning med fjeder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
