Biologi

For meget salt

06. juni 2006 af MiaMette (Slettet)
Nogen, der kan fortælle mig, hvad der sker, hvis man spiser for meget salt (NaCl) i det daglige?

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. juni 2006 af Sicma (Slettet)

"4. marts 2004

Vi spiser for meget salt
I gennemsnit spiser hver dansker mellem 8 og 12 gram salt om dagen, og det er alt for meget. Tallet skal ned på 5 gram salt om dagen.

For meget salt kan give helbredsmæssige konsekvenser i form af øget risiko for forhøjet blodtryk og dermed hjerte-kar-sygdomme. Det er især vigtigt for overvægtige personer, personer med forhøjet blodtryk og ældre. mennesker.

Du kan selv medvirke til at nedsætte saltforbruget, de 7 kostråd giver nogle tommelfingerregler til, hvordan du kan sammensætte en sund kost og spare på saltet. Men det anbefalede niveau kan ikke opnås uden industriens medvirken."

http://www.foedevarestyrelsen.dk/NR/exeres/

97DFEC87-5CCA-4654-85ED-EBABE1C11BDC.htm?NRMODE=Unpublished

-----------------------------

Jeg har delt linket over i to, så det ikke river i layoutet på siden. Kopier den første linje op i adressefeltet, og bagefter den næste. :-)

Svar #2
21. juli 2006 af MiaMette (Slettet)

Hej

Det, jeg egentlig gerne vil vide noget om, er hvad der sker i cellerne og sådan noget. Og om det er Na+ eller Cl- der er "farligt"...

(Så er der et mere kemisk spørgsmål) Hvorfor NaCl smager salt, og om det er den eneste kemiske forbindelse, der smager salt.


Brugbart svar (0)

Svar #3
21. juli 2006 af Larsendrengen (Slettet)

Alle ionforbindelser har hver sin karakteristiske smag. NaCl smager nu engang som det gør. Tungen er udstyret med en masse fine og meget følsomme receptorer, og det er ionernes vekselvirkning med disse receptorer som giver et smagsindtryk i hjernen.

For meget NaCl kan give forgiftning og bl.a nyrerne kan tage skade. Men også selve elektrolytbalancen i cellerne kan blive påvirket, og det kan give forgiftningssymptomer.

I cellevæggene sidder der en masser ion-kanaler som kan lede specielt Na+, K+, Ca2+, H+ og Cl-, ind og ud af cellerne alt efter behov. Herved ændres potentialet over cellenmembranen, og det kan medføre at andre kanaler som kan transportere andre molekyler bliver påvirket. Ved for store ændringer i elektrolytbalancen, vil der gå kuk i systemet.

Brugbart svar (0)

Svar #4
21. juli 2006 af Jeppedyret

jeps... "saltbalancen" forrykkes!
ved egentlig ikke så meget om, hvad der sker når man indtager meget salt...
men et gæt kunne være på, at de osmotiske forhold spiler ind!

og måske i sidste ende kunne give problemer for neuronerne, da disse bl.a. opretholder en balance af na+ og cl-, hvis jeg ikke hukser galt :P

Skriv et svar til: For meget salt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.