Biologi
Gen
08. juni 2006 af
Lisa02 (Slettet)
Hej, har bare et hurtigt spg.
Jeg skal besvare på dette spg(et spg, som jeg selv har stillet mig)
Jeg ved at vi har 46 kromosomer, forskelligt i forhold til køn, og kromosomerne sidder vores arveanlæg kaldt gener.
- Hvad består et gen af?
Et gen sidder på vores arveanlæg.
Den består af fire baser, adenin, thymin, cytosin, og guanin.
Adenin altid overfor thymin, og cytosin,
altid overfor guanin.
Den største forskel på en dreng og pige er bestemt af bare ét gen!
- Rigtig?
Jeg skal besvare på dette spg(et spg, som jeg selv har stillet mig)
Jeg ved at vi har 46 kromosomer, forskelligt i forhold til køn, og kromosomerne sidder vores arveanlæg kaldt gener.
- Hvad består et gen af?
Et gen sidder på vores arveanlæg.
Den består af fire baser, adenin, thymin, cytosin, og guanin.
Adenin altid overfor thymin, og cytosin,
altid overfor guanin.
Den største forskel på en dreng og pige er bestemt af bare ét gen!
- Rigtig?
Svar #1
09. juni 2006 af Dr. MolBio (Slettet)
Hej,
1) Du skal passe på med at sige DNA = Gen(er)! Det er ikke korrekt.
DNA består af så meget junk (altså noget som slet ikke bliver brugt, men som måske blot er en del af evolutionen).
Mere korrekt er det at sige at RNA = gener, da det altså kun er enkelte områder på DNA´et som bliver transkriberet til RNA.
Spørgsmålet, er så hvad af et RNA er genet (er det hele pre-mRNA, eller er det kun den sekvens fra AUG til et stopkodon?)? Det må du gøre op med dig selv.
Hvis du spørger mig, så er et gen det samme som pre-mRNA, eller den tilsvarende DNA streng, da dette område indeholder vigtige sekvenser for genets videre transkription.
2) Det er ikke kun et enkelt gen som adskiller dreng fra pige! Det er hele Y kromosomet, det er dog det mindste kromosom, og indeholder derfor ikke så mange gener, men det indeholder ikke kun et gen.
1) Du skal passe på med at sige DNA = Gen(er)! Det er ikke korrekt.
DNA består af så meget junk (altså noget som slet ikke bliver brugt, men som måske blot er en del af evolutionen).
Mere korrekt er det at sige at RNA = gener, da det altså kun er enkelte områder på DNA´et som bliver transkriberet til RNA.
Spørgsmålet, er så hvad af et RNA er genet (er det hele pre-mRNA, eller er det kun den sekvens fra AUG til et stopkodon?)? Det må du gøre op med dig selv.
Hvis du spørger mig, så er et gen det samme som pre-mRNA, eller den tilsvarende DNA streng, da dette område indeholder vigtige sekvenser for genets videre transkription.
2) Det er ikke kun et enkelt gen som adskiller dreng fra pige! Det er hele Y kromosomet, det er dog det mindste kromosom, og indeholder derfor ikke så mange gener, men det indeholder ikke kun et gen.
Svar #2
09. juni 2006 af monti-ponti (Slettet)
gen = et større eller mindre stykke DNA som rummer en bestemt genetisk information: dannelse af et protein
Svar #3
10. juni 2006 af Dr. MolBio (Slettet)
#2: Nej, et gen kan også kode for et aktivt RNA (altså RNA som har en form for enzymatisk aktivitet), som f.eks. RNAi, tRNA osv. ;-)
Skriv et svar til: Gen
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
