Matematik

Toppunkt.

10. juni 2006 af Amigo (Slettet)
Hej folkens.

Jeg har nået komplikationer ved bestemmelsen af toppunktet k i et andengradspolynomium. Mere om det senere - først min fremgangsmåde.

Fra parallelforskydningen af y = ax^2 ved vi, at den parallelforskudte parabel får ligningen y = a(x-h)^2+k.

Vi ønsker, at denne ligning skal være lig det almindelige andengradspolynomium ax^2+bx+c, eftersom y = a(x-h)^2+k netop fremstiller en parabel med toppunkt i (h,k).

Lad os altså omskrive y = a(x-h)^2+k:

y = a(x-h)^2+k

<=> y = a(x^2-2xh+h^2)+k

<=> y = ax^2-2axh+ah^2+k

Denne ligning skal altså være ensbetydende med ax^2+bx+c, således:

ax^2+bx+c <=> ax^2-2axh+ah^2+k

Det fremgår, at andengradsleddene stemmer overens. Lad os derfor bestemme h, så førstegradsleddene stemmer overens for alle x:

bx = -2axh

<=> b = 2ah

<=> h = -(b/2a)

Vi har således det ene toppunkt h. Lad os nu bestemme k, så konstantleddene stemmer overens:

c = ah^2+k

<=> k = c-ah^2

Vi indsætter nu den værdi, vi fandt ved isolering af h, i den værdi, vi netop har fundet for k:

k = c-ah^2

= c-a*(-(b/2a))^2

= c-a*(-(b^2/4a^2)

= c-(ab^2/4a^2)

= c-(b^2/4a)

(Og så når jeg det punkt, hvor jeg ikke forstår mere, fordi bogen forvirrer:)

= (4ac-b^2)/(4a)

= (-(b^2-4ac))/4a

= -(d)/(4a)

Bogen minder herefter om, at d er diskriminanten b^2-4ac, hvilket jeg er klar over.

Men jeg kan simpelthen ikke forstå springet:

= c-(b^2/4a)

= (4ac-b^2)/(4a)

Det giver ingen mening i mit hoved :s

Er der nogen, der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2006 af LanioX (Slettet)

Du har c = 4ac/(4a), så c-b^2/(4a) = 4ac/(4a)-b^2/(4a) = (4ac-b^2)/(4a)

Det er et spørgsmål om at sætte på fælles brøkstreg.

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2006 af Sansnom (Slettet)

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=230529

Svar #3
10. juni 2006 af Amigo (Slettet)

What? Hvor har du fra, at c = 2ac/(4a)?

Svar #4
11. juni 2006 af Amigo (Slettet)

Sorry, at c = 4ac/4a.

Hvis det er tilfældet, så har jeg ikke et problem, men jeg kan godt nok ikke følge dig!

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. juni 2006 af ibibib (Slettet)

Du forlænger "brøken" c med 4a, dvs. at du ganger med 4a i både tæller og i nævner:

c = c/1 = (4ac)/(4a).

Svar #6
11. juni 2006 af Amigo (Slettet)

Og det er lovligt uden videre bare at forlænge?

Brugbart svar (0)

Svar #7
11. juni 2006 af mathjælp (Slettet)

Det var faktisk også det punkt jeg gik i stå i, da jeg skulle læse på beviset (se i øvrigt den tråd, hvis du er i tvivl).

Men det gælder at
4ac = 4ac

derfor må det også gælde at
c = 4ac/4a

Så ja.

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. juni 2006 af mathon

se
https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=230529&h=udledelse

Skriv et svar til: Toppunkt.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.