Andre fag

Opgave om Radon

22. januar 2004 af klokkeblomst (Slettet)
Radon er en luftart der i små mængder siver ud ffra overfladen af mange byggematerialer. En prøve, der udtaget af luften i et kælderrum, har en aktivitet på 180 Bq, der skyldes henfald af prøvens indhold af nuklidet Rn-222. Halveringstiden for Rn-222 er 3,82 døgn.

a) Hvor stor er prøvens aktivitetefter 1 døgns forløb?

Aktiviteten fra radon i luften i kælderrum må af sundhedsmæssige grunde højst være 100 Bq/m^3.

b) Bestem massen af den mængde Rn-222, der højst må være i 1,0 m^3 af luften i rummet.

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2004 af Peden (Slettet)

Hvad er det du ikke kan finde ud af i opgaven? Du kan måske håbe på, men ikke forvente at nogen gider sidde og regne det hele ud for dig.

Svar #2
22. januar 2004 af klokkeblomst (Slettet)

Det er heller ikke meningen at folk skal lave min opgave, men bare hjælpe... altså hjælpe med formler osv. Jeg er helt på bar bund!

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2004 af erdos (Slettet)

a) overvej brug af formlen A=A(0)*e^-k*t

b) dvs. aktiviteten må højst være 100 Bq. Overvej så om du ikke kan bruge formlen A=k*N...

Ska nok hjælpe videre, hvis du "sitter fast"...

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Jeg sidder med delopgave c i samme opgave:

"I et lukket kælderrum, hvis rumfang er 125 m^3, og hvis vægge gulv og loft tilsammen har et overfladeareal på 175 m^2, vil der efter nogen tids forløb indstille sig en ligevægtstilstand mellem radonudsivningen fra overfladen og henfaldet af radon i luften. Man kan regne med at udsivningen af 222-Rn er 150 kerner pr. sekund pr. m^2.

Beregn aktiviteten fra den mængde Rn-222, der findes i rummet, når ligevægtstilstanden er indtruffet"

Og så sidder jeg og tænker - hvis vi har en ligevægtstilstand, må der henfalde ligeså mange kerner i sekundet, som der kommer nye kerner til. Antallet af nye kerner i sekundet er 150*175=26250, så der må henfalde ligeså mange. Men er det ikke bare svaret på opgaven - at aktiviteten, antal henfald pr. sekund, er 26250 Bq?

Virker alt for simpelt, synes jeg.

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. oktober 2005 af Waterhouse (Slettet)

Ingen?

Skriv et svar til: Opgave om Radon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.