Fysik

halveringstykkelsen

12. juni 2006 af Jorvik (Slettet)
I vores bog står der, at man finder halveringstykkelsen ved:

x½ = -ln2 / ln a

og da a = e^- my

er det: x½ = ln 2 / my

Men hvorfor er der et minus foran ln2???
og hvorfor er det ikke den samme formel for halveringstiden som i matematik, hvor man bruger ln0,5 / ln a ????

Brugbart svar (0)

Svar #1
12. juni 2006 af mathon

...egentlig
x=xo*e^(-µx),
hvoraf
1/2*xo=xo*e^(-µ*x_halv)
1/2=e^(-µ*x_halv), der logaritmeres
ln(1/2)=ln(e^(-µ*x_halv))
ln(1)-ln(2)=-µ*x_halv (ln og e^x er hinandens omvendte funktioner)
0-ln(2)=-µ*x_halv
-ln(2)=-µ*x_halv
ln(2)=µ*x_halv, hvoraf

x_halv=ln(2)/µ

Svar #2
12. juni 2006 af Jorvik (Slettet)

takker

Jeg tror måske bare, min fysikbog prøver at forenkle tingene lidt...

Brugbart svar (0)

Svar #3
12. juni 2006 af ibibib (Slettet)

ln(1/2) = -ln2

Svar #4
12. juni 2006 af Jorvik (Slettet)

se der kan man bare se... tror det var det jeg ledte efter :-)

ret simpelt egentligt, men jeg havde ikke regnet den ud
thanks

Svar #5
12. juni 2006 af Jorvik (Slettet)

Er gamma-fotoner og gamma-kvanter forresten det samme???

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. juni 2006 af mathon

ja

Svar #7
12. juni 2006 af Jorvik (Slettet)

takker... igen
sådan forstod jeg det også. Det er bare lidt forvirrende at give flere navne til den samme ting..
Men never mind. Det har nok historiske årsager som altid...

Skriv et svar til: halveringstykkelsen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.