Fysik

Fyisk... HASTER

24. januar 2004 af Line greve (Slettet)
Hey.. Er i gang med en fysik aflevering, men jeg er ikke sikker på, at jeg har lavet denne opgave rigtigt, er der ikke nogle, som vil hjælpe mig. På forhånd tak...


Man kan beskytte sig mod gammastråling ved afskærmning med bly. For gammastrålingen fra en bestemt kilde er intensiteten I (X) af strålingen efter passage af et blylag med tykkelsen x (mm)´givet ved

I (x) = 1250 . 0,92 x

A) Tegn grafen for i (x) på enkeltlogaritmisk papir. Har jeg gjort.

B) Hvor tykt et blylag skal der til for at halvere intensiteten???

Har sagt 1250/2 = 6,25, men er ikke sikker.

c) Hvor tykt et blylag skal der til for at formindske strålingens inttensitet med 99,0 %.

Har sagt 1250/ 100 = 12,5.

Men det kan da, ikke passe, at den er så nemt, eller hvad...???

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2004 af erdos (Slettet)

Nej, det er ikke så nemt...

Du har din formen, hvor du så skal isolere x... Din intensitet, I(x) skal jo bare være det halve i b og 1% i c.

Hvis du skriver formlen rigtigt op, skal jeg nok hjælpe videre...

Den hedder ikke I(x) = 1250 * 0,92^x vel?

Svar #2
24. januar 2004 af Line greve (Slettet)

Jo, den gør, men jeg kan stadigvæk ikke finde ud af den...

Brugbart svar (0)

Svar #3
24. januar 2004 af erdos (Slettet)

I(x) = 1250 * 0,92^x

b) 625 = 1250 * 0,92^x <=> 0,5 = 0,92^x <=> ln(0,5) = x * ln(0,92) <=> x = ln(0,5)/ln0,92)

ca. lig med 8,3 mm....

Bedre?

Kan du selv klare resten så?

Brugbart svar (0)

Svar #4
24. januar 2004 af sigmund (Slettet)

I den første sætter du I(x)=1250/2=625, og isolerer x: 625=1250*0.92^x <=> 0.5=0.92^x <=> ln(0.5)=x*ln(0.92) <=> x=ln(0.5)/ln(0.92)=8.3. Dvs. at for at halvere intensiteten, skal tykkelsen af blylaget være 8.3 mm.
Den næste laves på samme måde, men nu sættes I(x)=0.01*1250=12.50.

Brugbart svar (0)

Svar #5
24. januar 2004 af erdos (Slettet)

For langsom Sigmund....

Svar #6
24. januar 2004 af Line greve (Slettet)

tusind tak, for hjælpen, men jeg kan ikke finde ud af c, synes den er meget indviklet ogb jeg ville aldrig have fået ud af at regne den på denne måde..

Brugbart svar (0)

Svar #7
24. januar 2004 af erdos (Slettet)

Det er jo ganske simpel isolering i en en ganske normal fysikopgave... Det må du vænne dig til...

c)I(x) = 0,01 * 1250 = 12,50

12,5 = 1250 * 0,92^x <=> 0,01 = 0,92^x <=> ln(0,01) = x * ln(0,92) <=> x = ln(0,01)/ln(0,92)

Er du tilfreds og færdig?

Skriv et svar til: Fyisk... HASTER

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.