Matematik
Lineære differentialligninger
17. juni 2006 af
Kraken (Slettet)
Så er der tid til nogle 2.ordens lineære differentialligninger. Jeg snakker om ligninger af typen:
(1) y''+a(x)y'+b(x)y=c(x)
(2) y''+a(x)y'+b(x)y=0
For at finde den fuldstændige løsning til (1) skal man igennem en række sætninger som skal bevises. Jeg har dog nogle problemer med at vise den sidste sætning ud fra en bestemt hjælpesætning. De lyder således:
Hjælpesætningen:
Hvis f(x) og g(x) er partikulære løsninger til (1), så vil h(x)=f(x)-g(x) være løsning til den tilsvarende homogene ligning (2).
Denne sætning kan jeg godt bevise. Men den følgende er et problem:
Sætning:
Hvis f(x) er en partikulær løsning til (1) så kan samtlige løsninger angives som p(x)=f(x)+u(x) hvor u(x) er samtlige løsninger til (2)
Jeg går ud fra at sidste sætning skal vises med denne fremgangsmåde:
1. Antag at f(x) er partikulær løsning til (1), vis så at p(x) er den fuldstændige løsning til (1), idet u(x) er den fuldstændige løsning til (2).
2. Antag at g(x)=f(x)+u(x) er en løsning til (1), så der findes en løsning u(x) til (2) således g(x)=f(x)+u(x)
Hvordan kan jeg smart bevise dette via hjælpesætningen??
(1) y''+a(x)y'+b(x)y=c(x)
(2) y''+a(x)y'+b(x)y=0
For at finde den fuldstændige løsning til (1) skal man igennem en række sætninger som skal bevises. Jeg har dog nogle problemer med at vise den sidste sætning ud fra en bestemt hjælpesætning. De lyder således:
Hjælpesætningen:
Hvis f(x) og g(x) er partikulære løsninger til (1), så vil h(x)=f(x)-g(x) være løsning til den tilsvarende homogene ligning (2).
Denne sætning kan jeg godt bevise. Men den følgende er et problem:
Sætning:
Hvis f(x) er en partikulær løsning til (1) så kan samtlige løsninger angives som p(x)=f(x)+u(x) hvor u(x) er samtlige løsninger til (2)
Jeg går ud fra at sidste sætning skal vises med denne fremgangsmåde:
1. Antag at f(x) er partikulær løsning til (1), vis så at p(x) er den fuldstændige løsning til (1), idet u(x) er den fuldstændige løsning til (2).
2. Antag at g(x)=f(x)+u(x) er en løsning til (1), så der findes en løsning u(x) til (2) således g(x)=f(x)+u(x)
Hvordan kan jeg smart bevise dette via hjælpesætningen??
Svar #1
18. juni 2006 af Kraken (Slettet)
Ved godt den kan være svær at sluge, men da jeg skal til eksamen ville det være dejligt lige at få det sidste på plads...
Svar #3
18. juni 2006 af Kraken (Slettet)
Smider lige den her op i toppen igen, hvis nogle skulle have fået en ide.
Skriv et svar til: Lineære differentialligninger
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
