Matematik
differentialkvotient af x^n
17. juni 2006 af
2fast4you (Slettet)
Hej. hvordan er det nu beviset for differentialkvotienten af x^n er ? evt et sted jeg kan se det på nettet?
på forhånd tak
på forhånd tak
Svar #1
18. juni 2006 af Waterhouse (Slettet)
Vi kan bevise den ved induktion.
Basisskridt - Vis at
d(x^n)/dx = nx^(n-1) for n=1:
Vi opstiller differenskvotienten og lader x gå mod x0:
(x^1-x0^1)/(x-x0) = (x-x0)/(x-x0) -> 1 for x -> x0.
Da 1 = 1*x^(1-1), har vi vist basisskridtet.
Induktionsskridt - Antag at
d(x^n)/dx = nx^(n-1).
Vis at dette medfører, at
d(x^(n+1))/dx = (n+1)*x^(n-1+1) = (n+1)*x^n:
Vi omskriver x^(n+1) til x*x^n. Benytter vi nu vores antagelse om differentialkvotienten af x^n, samt produktreglen, har vi:
(x*x^n)' =
(x)'*x^n + x*(x^n)' =
x^n + x*n*x^(n-1) =
x^n + n*x^n =
(n+1)*x^n
Vi har hermed vist induktionsskridtet, og dermed at formlen gælder for alle postive, hele værdier af n. Tilfældet n=0 klares let som et specialtilfælde, og hvis n er negativ, kan man omskrive til 1/x^n og bruge brøkreglen.
Basisskridt - Vis at
d(x^n)/dx = nx^(n-1) for n=1:
Vi opstiller differenskvotienten og lader x gå mod x0:
(x^1-x0^1)/(x-x0) = (x-x0)/(x-x0) -> 1 for x -> x0.
Da 1 = 1*x^(1-1), har vi vist basisskridtet.
Induktionsskridt - Antag at
d(x^n)/dx = nx^(n-1).
Vis at dette medfører, at
d(x^(n+1))/dx = (n+1)*x^(n-1+1) = (n+1)*x^n:
Vi omskriver x^(n+1) til x*x^n. Benytter vi nu vores antagelse om differentialkvotienten af x^n, samt produktreglen, har vi:
(x*x^n)' =
(x)'*x^n + x*(x^n)' =
x^n + x*n*x^(n-1) =
x^n + n*x^n =
(n+1)*x^n
Vi har hermed vist induktionsskridtet, og dermed at formlen gælder for alle postive, hele værdier af n. Tilfældet n=0 klares let som et specialtilfælde, og hvis n er negativ, kan man omskrive til 1/x^n og bruge brøkreglen.
Skriv et svar til: differentialkvotient af x^n
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
