Fysik

Mobiltelefon

18. juli 2006 af Harald_Bluetooth (Slettet)
Hvor meget data sendes der per sekund til en modtager, når man sender en SMS eller en MMS?

Dette afhænger af signalet, men også hvor stor afstanden mellem afsender og modtager er?

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juli 2006 af fixer (Slettet)

Jeg antager du mener på radiokommunikationen mellem mobiltelefon og BTS'en.

SMS anvender GSM's kontrol- og signallereingskanaler CCCH og DCCH. Dataraten er 9.6/14.4 kbit/s afhængigt af kodningstypen.

MMS transmitteres over GPRS eller EDGE. Dataraten afhænger af mobiltelefonens klassificeringstrin, tilgængelige radiokanaler samt af lokale radioudbredelsesforhold.

Som eksempel kan nævnes at en klasse 8 mobiltelefon kan have 4 downlink timeslots i hver GSM-ramme. Under perfekte udbredelsesforhold kan der i hvert timeslot opnås en GPRS datarate på 21.4 kbit/s, idet der så kun anvendes meget få bits til kodning. Altså maksimalt 4 * 21.4 kbit/s.

For EDGE kan der under tilsvarende ideelle omstændigheder opnås en bitrate på 49.2 kbit/s per timeslot, eller maksimalt 236.8 kbit/s downlink for en klasse 8 telefon.

I praksis ligger dataraterne langt lavere. Det skyldes dels at udbredelsesforholdene kræver mere omfattende kodning for at sikre intergriteten af data, dels at radioressourcerne ikke nødvendigvis tillader 4 downlink slots.

Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juli 2006 af Peden (Slettet)

Tvivler på at datamængden er afhængig af afstanden. Datamængden er dog meget lille, tænk på at 160 tegn, svarer til 160byte (efter al sandsynlighed), derudover kommer et lille overhead i form af faste data: Modtagerens nummer, dit nummer, dato, klokkeslet etc. Overførselshastighed svarer til den man har ved stemmeopkald og er ca. 9 kbit/s ifølge http://en.wikipedia.org/wiki/Short_message_service

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juli 2006 af Peden (Slettet)

#1:
Jamen jeg burde også vide bedre. Ingen grund til at svare på noget som fixer kan besvare på den halve tid, i den tredobbelte kvalitet :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. juli 2006 af fixer (Slettet)

#1
Skrivefejl:

49.2 kbit/s -> 59.2 kbit/s

Brugbart svar (0)

Svar #5
21. juli 2006 af fixer (Slettet)

#1
Jeg må vedgå endnu en fejl, denne gang en mere fatal een af slagsen.

SMS transporteres normalt over en SDCCH som nævnt; data raten på en sådan (iøvrigt ækvivalent med en TCH/8) er 98 bytes/s d.v.s. godt 800 bit/s. Afsendes/modtages SMS'en under et kald anvendes i stedet en SACCH-kanal hvorpå SMS'en afsendes multiplexet ind mellem målerapporterne. Dataraten er her godt 24 bytes/s.

Jeg har nu sammenholdt erindringen med 3 GPP TS 44.003 afsnit 7.1.3 - som er biblen i disse sager - så nu skulle oplysningerne være korrekte.

Svar #6
21. juli 2006 af Harald_Bluetooth (Slettet)

Kanon, mange tak!

Skriv et svar til: Mobiltelefon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.