Matematik

3. graf

03. august 2006 af andersthingholm (Slettet)
Hej,

Jeg har lige et hurtigt spørgsmål.

2^3 er som bekendt 8, men er der nogen måde at regne baglæns (på en lommeregner), hvis man ved at 8 er resultatet af 3. grad?

VH

Anders

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. august 2006 af Peden (Slettet)

Ja, det hedder den tredje rod, eller kubikrod om du vil.

8^(1/3) er en grov måde at gøre det på. Mange lommeregnere kan gøre det på en smartere måde rent grafisk dog.

Brugbart svar (0)

Svar #2
03. august 2006 af Peden (Slettet)

..og undskyld jeg spørger, det er ikke for at være grov, men har du ikke lært sådan noget før nu?

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. august 2006 af piper (Slettet)

Betragt det således:

x^(3) = 8

Begge sider opløftes i 1/3:

(x^(3))^(1/3) = 8^1/3

Dette medfører:

x = 2

Sidste "spring" følger af potensregneregler. Når man opløfter i en tredjedel, svarer det til den tredjerod af tallet. Læs evt. grundigt om potensregneregler.


Svar #4
03. august 2006 af andersthingholm (Slettet)

Hej igen,

Tak for jeres indlæg - jeg mente selvfølgelig 3. rod.

Jeg har givetvis lært om det tidligere, men det er en del år siden, sååå :-)

VH

Anders

Skriv et svar til: 3. graf

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.