Matematik

Polynomiums brøker

06. august 2006 af andersthingholm (Slettet)
Hejsa,

Jeg har 2 opgaver, som driller noget.

a) x-(x-3/x+1). Her trækker jeg nævneren op og ganger med 2

(x(x+1)-(x-3))/(x+1) = (x^2+x-x+3)/(x+1) = (x^2+3)/(x+1).

Min bog får dette til (x^3+3)/(x+1). Hvorfor?

b) (1/x-1)+(x/x+3). Hvordan kommer jeg i gang med denne?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. august 2006 af ibibib (Slettet)

a) Hvis du skal sætte x-(x-3)/(x+1) på fælles brøkstreg, skal du have en fælles nævner, her x+1.

x(x+1)/(x+1)-(x-3)/(x+1) =
(x²+x)/(x+1)-(x-3)/(x+1) =
(x²+x-(x-3)/(x+1) =
(x²+x-x+3)/(x+1) =
(x²+3)/(x+1).


b) Hvis 1/(x-1)+x/(x+3) skal på fælles brøkstreg er fællesnævneren (x-1)·(x+3).

Svar #2
06. august 2006 af andersthingholm (Slettet)

Får du det også til (x^2+3)/(x+1)? Er det i så fald bogen, der er forkert på den, når den mener at svaret er (x^3+3)/(x+1) ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. august 2006 af ibibib (Slettet)

Ja.

Svar #4
07. august 2006 af andersthingholm (Slettet)

Puha det var godt :-)

Tak for det.

Svar #5
07. august 2006 af andersthingholm (Slettet)

Jeg har 2 andre, som driller mig noget.

a) x-(4/(x+1)) = 2

G = R\\{-1}
Fællesnævner: x+1

Men hvad gør jeg herfra?

Det samme gælder for denne:

b) (2-x)/2 + 1/(x+3) = 1
G = R\\{-3}
Fællesnævner: 2x+6

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. august 2006 af Duffy

a) x - (4/(x+1)) = 2 , x<>-1 .


x - 4/(x+1) = 2


x(x+1)/(x+1) - 4/(x+1) = 2


(x^2 + x - 4)/(x+1) = 2


(x^2 + x - 4) = 2(x+1)


x^2 + x - 4 = 2x + 2


x^2 + x - 4 - (2x + 2 ) = 0


x^2 - x - 6 = 0


x^2 - x - 6 = 0


(x+2)*(x-3) = 0


x E {-2 , 3}



Duffy


NB!!

PRØV NU SELV AT GØRE NOGET!!

DAN DEN FÆLLLESNÆVNER DU SELV FORESLÅR OG INDTAST SÅ DIT SVAR-FORSLAG SÅ VI HERINDE DER 'HJÆLPER' DIG KAN SE HVAD DU GØR - ELLERS ER DET SVÆRT AT HJÆLPE...

Svar #7
07. august 2006 af andersthingholm (Slettet)

Ja nu giver a) også mening for mig, tak.

Vedr. b) så vil jeg høre om du kan fortælle om dette er rigtigt:

(2-x)/2 + 1/(x+3) = 1

(2-x)/2(x+3) + 1/2(x+3) = 1

(2-x)/(x^2+6x+9) + 1/(x^2+6x+9) = 1

Herfra har jeg tænkt at gange de 2 tællere med nævneren x^2+6x+9.

Er jeg på rette vej?


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. august 2006 af Duffy

(2-x)/2 + 1/(x+3) = 1


(2-x)(x+3)/(2(x+3)) + 1/(2(x+3)) = 1


(-x+6-x^2)/(2(x+3)) + 2/(2(x+3)) = 1


(-x^2-x+8)/(2(x+3)) = 1


(-x^2-x+8) = 1*(2(x+3))


-x^2-x+8 = 2x+6


x^2 + x - 8 + 2x + 6 = 0


x^2 + 3x - 2 = 0


x E {-3/2+1/2·sqrt(17), -3/2-1/2·sqrt(17)}


x E {0.562, -3.562}



Duffy


Hvorfor kiggede du ikke i gennemgangen af opg a
og brugte den løsningsmetode?

Svar #9
07. august 2006 af andersthingholm (Slettet)

Tak for dine indlæg og tålmodigheden :-)

Det hjælper sgu ikke når bogen har fejl...

Jeg tror at jeg har fundet en til:

(2x+2)/(x+3)-1

Jeg får det til:

(2x+2)/(x+3)-1/1

(2x+2)/(x+3)-(x+3)/(x+3)

(x-1)/(x+3)

(x-1)/(x+3) - x/(x-1)

(x-1)(x-1)/(x+3)(x+3) - x(x+3)/(x+3)(x-1)

-5x+1

L = ]0.2;inf[

Bogen får det til

L = ]-3;0.2[ U [1;inf[

Brugbart svar (0)

Svar #10
07. august 2006 af Sansnom (Slettet)

Din bog har (næsten) ret. Helt korrekt er svaret:
L= ]-3; 0,2[ U ]1; inf[

Det er ikke let at løse en sådan ulighed. Mit forslag til at løse den er således:

1. Løs den tilsvarende ligning.
Du får x=0,2
2. Bestem de x, hvor uligheden ikke giver mening. Dvs, x=-3 og x=1.
3. Lav noget, der minder om det man laver i en fortegnsanalyse, når man undersøger en funktion. Følgende intervaller skal undersøges:

a) ]-inf;-3[
b) ]-3; 0,2[
c) x= 1/5
d) ]0,2 ; 1[
e) ]1; inf[

Indsæt så en værdi fra hvert interval i uligheden. F.eks. -10, 0, 1/5, 1/2 og 2. Du vil derved se, at udtrykket er sandt i intervallerne b og e, mens det er falsk i de øvrige intervaller.


Helt konkret, er det skridtet mellem disse to linier, du laver forkert:

(x-1)/(x+3) - x/(x-1)

(x-1)(x-1)/(x+3)(x+3) - x(x+3)/(x+3)(x-1)

Du kan _ikke_ bare gange med (x-1) og (x+3) i en ulighed. Du glemmer derved, at en ulighed skal vendes om, såfremt man ganger med et negativt tal - hvilket (x-1) og (x+3) begge kan være, afhængigt af værdien af x.

Skriv et svar til: Polynomiums brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.