Biologi

fotosyntes

13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)
hejsa..

Har jeg ret når planten optager:
kuldioxid fra luften, vand fra jorden, og solenergien fra solen, bliver disse ting omdannet til druesukker og ilt.
Druesukker = næring for planten.
Ilt = til os organismer.

tak

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

Ja, klorofylet i grønkornene hos planterne omdanner vand (fra jorden), og kuldioxid (fra luften), til glukose og ilt, vha. sol-energien (fra solen).

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

Vandet behøver dog nødvendigvis ikke komme fra jorden.

Svar #3
13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

hvor kan vandet ellers komme fra?

Brugbart svar (0)

Svar #4
13. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

Planter i søer optager vand fra vandet i søen. :-)

Svar #5
13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

nåå ja ;-) ,

forresten, kan du forklare respiration?

Brugbart svar (0)

Svar #6
13. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

Alle dyr bruger respiration til at fremskaffe sig energi.

Vi indtager glukose/sukker ( C6H12O6 ) og ilt, og omdanner det til kuldioxid, vand og energi (i form af ATP (38 ATP molekyler)

Svar #7
13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

altså, som du siger, alle dyr bruger respiration til at anskaffe energi.
Men hvad har det med at gøre hvad vi mennesker indtager?

Brugbart svar (0)

Svar #8
13. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

1. Kulhydraterne og fedtstofferne er energigivende stoffer eller brændstoffer. Ved deres forbrænding produceres hovedparten af den energi, som kroppen skal bruge til at udføre sine livsfunktioner. De ufordøjelige kulhydrater, de såkaldte fibre, fremmer fordøjelsen.
2. proteinerne leverer byggemateriale til vækst og vedligeholdelse af vores kropsvæv, og til enzymer, der er nødvendige for, at de livsvigtige processer i kroppen kan foregå. Proteiner kan dog som kulhydrater og fedtstoffer tillige forbrændes og dermed levere energi til kroppen.
3. vitaminer er livsnødvendige stoffer, som vi har behov for i små mængder, bl.a. for at de ovennævnte enzymer kan fungere. Da vi ikke selv kan danne vitaminer, er vi nødt til at få dem med føden.
4. mineraler er stoffer, der dels virker på nogenlunde samme måde som byggesten i fx knogler og tænder.
5. kostfibre består især af ufordøjelige kulhydrater, som fx cellulose. Disse stoffer spiller en væsentlig rolle for fordøjelsen. De suger vand til sig og virker derved som fyldstof i tarmene. Dette fremmer tarmbevægelserne og hindre dermed forstoppelse.
6. vandets vigtigste funktion er at skabe et stabilt miljø i kroppen og virke som opløsnings- og transportmiddel for næringsstoffer. Endvidere indgår vand i mange kemiske processer, ligesom det er med til at regulere kroppens temperatur.

/Fra en af mine opgaver

Svar #9
13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

har bare et spg. kulhydrater = sukkerareter(duresukker)-(energi)
består bl.a af kulstof, ilt og brint.

Ps: tak for din hjælp ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #10
13. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

Ja, de indeholder kulstof, ilt og brint.

F.eks. formel for glukose, galaktose og fruktose = C6H12O6

Svar #11
13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

nåå.. så det vil faktisk sige at kulhydrat og glukose har den samme formel?
det er de samme ting?

Svar #12
13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

forresten, hvilken "fedtstoffer" mener du?
(det du har skrevet i den opgave)

- ved godt er lidt uklog:p

Brugbart svar (0)

Svar #13
13. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

#11

Glukose og kulhydrat er ikke helt det samme.

Kulhydrat er en overordnet enhed som består udelukkende af tre grundstoffer: carbon, hydrogen og oxygen. (næsten)
Under "emnet" kulhydrat befinder sig blandt andet glukose.

Glukose består af 6 carbonatomer, 12 hydrogenatomer og 6 oxygenatomer.

#12

Fedtstoffer generelt. (Lipider)

Svar #14
13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

Jeg værdsætter din tid.
Meen... Jeg skal kun op i 9. så jeg aner dsv. ikke hvad "carbon" er ,
har lidt svært ved at forstå tingene..
:(

Altså respiration laver glukose?


Brugbart svar (0)

Svar #15
13. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

#14:

Undskyld :-)

Carbon = kulstof

---

Respiration forbruger glukose. (Ikke laver)

Formlen for respiration er:

C6H12O6 + O2 --> CO2 + H2O + energi

(Glukose og ilt, giver, kuldioxid, vand og energi)

Svar #16
13. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

Okey, så er det vel ikke så svært at forstå ;-)

Men hvad for vi ud af(og dyrene) af "respirationen"?

Brugbart svar (0)

Svar #17
14. august 2006 af -Zeta- (Slettet)

Du får energi (i form af ATP)

Svar #18
14. august 2006 af Lisa02 (Slettet)

nåå ok:-)

Skriv et svar til: fotosyntes

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.