Matematik

HJÆLP - Potensfuntion

02. september 2006 af _Keller (Slettet)
Hej folkens:

jeg har har regnet og regnet og tænk om og om igen på denne opg, men kan ikke komme frem til en løsning:

Det oplyses om to variable størrelser x og y, at når x vokser med 7%, aftager y med 12%. Desuden oplyses det, at når x = 4, er y = 20.
Gør rede for, at sammenhængen mellem de to variable er en potensfunktion.
Bestem regneforskriften.

Svar #1
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

???? somebody ????

Svar #2
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

ingen, der kan hjælpe mig ?

Brugbart svar (0)

Svar #3
02. september 2006 af Benjamin. (Slettet)

Det burde være lige til. Du kender et punkt på grafen for funktion, (4,20) og regner det næste punkt (1,07·4;0,88·20).

Brug en formel, du formentlig har fået givet til at finde henholdsvist a og b.

Brugbart svar (0)

Svar #4
02. september 2006 af jgthb (Slettet)

redegørelse:
Vi undersøger for en potensfunktion, om det er muligt, at f(x) aftager med 12%, hvis x vokser med 7%.

f(x)=b*x^a
f(x*1,07)=b*(x*1,07)^a
f(1,07*x)=b*x^a*1,07^a.

Der er altså en faktor forskel for en potensfunktion på 1,07^a. For at sammenhængen mellem de to variable kan være en potensfunktion, skal denne faktorforskel kunne være lig med 0,88, altså 1-0,12. Da det er muligt at løse 1,07^a=0,88, kan sammenhængen mellem de to variable udtrykkes som en potensfunktion.

Forskrift. Vi udnytter ovenstående ligning:
1,07^a=0,88
a*ln(1,07)=ln(0,88)
a=ln(0,88)/ln(1,07).

Herefter indsættes det i f(x)=b*x^a sammen med de ovenstående værdier, og så er b fundet, og således er også forskriften fundet.

Svar #5
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

#4 + #5

1000 tak
,,
ja det er lige til, når man lige får det genopfrisket.

men mange tak

Svar #6
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

#4.

jeg er ikke kommet ret længere.

altså vil du have, at der skal stå:

(1,07*x)=b*x^-1,889*1,07^-1,889
a = - 1,889

men jeg kan ikke regne videre herfra?

Svar #7
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

HELP ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
02. september 2006 af jgthb (Slettet)

#6
jeg forstår ikke helt, hvor du er henne i teksten. Afskriv fra mit indlæg den linje, du er nået til, så skal jeg løse det derfra.

Svar #9
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

Det her kan jeg bare ikk

Det oplyses om to variable størrelser x og y, at når x vokser med 7%, aftager y med 12%. Desuden oplyses det, at når x = 4, er y = 20.
Gør rede for, at sammenhængen mellem de to variable er en potensfunktion.
Bestem regneforskriften.

Brugbart svar (0)

Svar #10
02. september 2006 af jgthb (Slettet)

:) det hele?

fint nok, så ordner vi den nu. Jævnfør indlæg 4, har vi dette:

a=ln(0,88)/ln(1,07)=-1,89.

Dette og f(4)=20 indsættes i f(x):

20=b*4^-1,89 <=>
b=20/4^-1,89 <=>
b=274,51.

Altså er f(x)=274*x^-1,89.

Svar #11
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

arh . det fik jeg den også til, men synes at tallet var for høj.




vil du hjælpe mig med andet også `?

Brugbart svar (0)

Svar #12
02. september 2006 af jgthb (Slettet)

noget andet eller det andet?

Svar #13
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

har du Mathcad på din comp.

Så kunne jeg måske få din mail og sende dig det. ?

det er lidt bedre og se.

du skal bare se om det jeg har gjort er rigtigt ?

Brugbart svar (0)

Svar #14
02. september 2006 af jgthb (Slettet)

nej, jeg har ikke mathcad. så det må blive her på studieportalen

Svar #15
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

jamen jeg kan kopier det over på Word, det er nemmere at se hvor mine fejl er, når grafen er med ?


Brugbart svar (0)

Svar #16
02. september 2006 af jgthb (Slettet)

jeg kan selv tegne grafen ind

Svar #17
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

okay:


Tegn grafen for f(x) = 2x3 – 3x2 – 12x + 5, Dm(f) = [-3;4]. Bestem ved grafisk aflæsning lokale ekstrema, monotoniforhold og værdimængde. Resultaterne skal begrundes, gerne med henvisninger til grafen.

Problemet er, at jeg ikke kender til udtrykkene og at jeg ikke kan begrunde mit svar. jeg har læst om de forskellige udtryk, men forstår det sinmpelthen ikke. Vil du gøre mig den tjenste at hjælpe mig?

jeg er kommet frem til det her, men jeg kan ikke begrunde mit svar, hvilket indegår i spørgsmålet, at jeg SKAL gøre-

lokalt minimun: - 15
lokalt stedet: 2
globalt maximun: 12
globalt stedet: -1

værdimændgen er 5,5



Brugbart svar (0)

Svar #18
02. september 2006 af jgthb (Slettet)

Fint nok. Lokale ekstrema finder du i x=-1 og x=2, som du også har angivet. Men der skal naturligvis ikke stå globalt, som du har skrevet den ene gang. Et ekstremum er et top(/lav)punkt på grafen.

Monotoniforhold:
Der kigger vi på om grafen er voksende eller aftagende. Den er voksende for x E [-3;-1] og [2;4], og den er aftagende for x E [-1;2]. Og man angiver også ekstremaer ved monotoniforhold.

Værdimængde får jeg til -40 til 37. Der kigger du på den største og mindste y-værdi.

Angående begrundelser, så er det vel bare at forklare, hvad man ser, hvis vi ikke må regne.

Svar #19
02. september 2006 af _Keller (Slettet)

nu er jeg ikke med, mht. lokal og global

hvad skal jeg helt nøjagtig skrive?

Brugbart svar (0)

Svar #20
02. september 2006 af jgthb (Slettet)

Du skal skrive, at der er lokale ekstrema i x=-1 og x=2. Det er svaret.

Forrige 1 2 Næste

Der er 22 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.