Matematik

Sikkert nemt?

14. september 2006 af baloon (Slettet)
I et bestemt oliefelt opgjorde man i perioden 1960-1985 den årlige produktion af gas. Det viser sig, at produktionshastigheden, målt i m^3 pr. år kan beskrives ved:

f(t) = 6,0 * 10^10`* 1,052^t , 0
hvor t betegner antallet af år efter 1960
Dens gasmængde, der i alt blev produceret i de første T år efter 1960, kan beregnes som:

S f(t)dt
den øvre grænse T og nedre grænse 0

a)
Beregn den gasmængde, der er i alt blev produceret i perioden 1960-1985.

Det her jeg fundet ud af og det giver 301,98*10^10 m3

b) Men hvor mange år gik der efter 1960, før man havde produceret halvdelen af denne gasmængde?

Er der nogle kloge hoveder der kan komme med hints til b).

På forhånd tak!

Svar #1
14. september 2006 af baloon (Slettet)

nogle der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2006 af jgthb (Slettet)

Lav en ligning. Sæt integralet med grænserne 0 og t lig med halvdelen af gasmængden. Isoler herefter t.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Lad nu være med at oprette flere tråde med samme indhold -- det er megatræls!

Svar #4
14. september 2006 af baloon (Slettet)

Det kommer ikke til at passe med facit som er ca. 16 år


Håber nogle kan hjælpe mig...

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. september 2006 af mathon

f(t) = 6,0 * 10^10`* 1,052^t
eller
f(t) = b*a^t gasmængden i 25 år kaldes G

T
Sb*a^tdt=
0

T
[b/ln(a)a^t]
0

b/ln(a)[a^T-a^0]

b/ln(a)(a^T-1]

nu sættes
b/ln(a)(a^T-1]=1/2G,
hvoraf

T=ln[ln(a)/(2b)*G+1]/ln(a)

indsættes her
a=1,052
b=6,0 * 10^10
G=301,98*10^10,

hvad FÅR du så?


Svar #6
15. september 2006 af baloon (Slettet)

Tusind tak Mathon. Nu passer det med facit.

Skriv et svar til: Sikkert nemt?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.