Fysik

ellære

16. september 2006 af Carlos! (Slettet)
Hej! Jeg har nogle problemer med en opgave. Hvis der var en der kunne hjælpe ville det være så lettende. Opgaven:

en ø forsynes med jævnstrøm fra fastlandet gennem et 43 km langt kobberkabel. Kablets to ledere har hver tværsnitsarealet 240mm2.

a) beregn resistansen af hver af lederne.

spændingsfaldet mellem de to ledere er på fastlandet 150kV. Kablet kan maksimalt tilføres effekten 74 MW.

b) Hvad er den maksimale strømstyrke i lederne?

c) Hvad er spændinsfaldet mellem lederne på øen, når strømstyrken er maksimal?

d) Hvilken brøkdel(i pct) af den tilførte effekt afsættes i de to ledere?

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2006 af Bozack (Slettet)

Hej

I opgave a) skal du bruge formelen for resistans i en tråd der hedder:

R = rho * L/A

R er resistansen, modstanden, i ohm
rho er resistiviteten i ohm*m, denne finder du i databogen for kobber
L er længden af ledningen i meter
A er tværsnitsarealet af ledningen i m^2

Så du sætter bare ind i formelen for at finde modstanden (omregner dog først lige længden til meter og tværsnitsarealet til kubikmeter)!

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2006 af Bozack (Slettet)

I opgave b) skal du bruge formelen:

P = U * I <=> I = P/U

P er effekten i W
U er spændingen i V
I er strømstyrken i A

så endnu engang skal der var sættes ind i formelen, efter at du lige har omskrevet til de korrekte enheder..

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. september 2006 af Bozack (Slettet)

I opgave c) tror jeg du skal bruge formelen:

U = R * I

U er spændingen i V
R er modstanden i ohm
I er strømstyrken i A

Hvor du så bruger modstanden du fandt i ledningerne (opgave a)) og den maksimale strømstyrke (opgave b)).. er ikke helt sikker på denne, men mener det bør gøres sådan..

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2006 af Nicklas.sk (Slettet)

c) # 3 er forkert.
Du skal finder spædningsfaldet på øen. (Prøv at tegn systemet, det gør det hele letter overskueligt).

Det samlede spændingsfald,
Ufastland = 150 kV.

Den ene leder har spændingsfaldet,
Uleder = R*I=2,8ohm*493A=1,38kV

Hvis du så skal have spændingsfaldet for øen, skal du sige:

Uø = Ufastland - 2*Uleder

..håber det hjalp!

d) du skal bruge (2*R*I^2)/Pmax

Brugbart svar (0)

Svar #5
18. september 2006 af Bozack (Slettet)

Til #4 - hehe godt jeg skrev TROR :P tak for rettelsen

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. september 2006 af Nicklas.sk (Slettet)

Til #5, jeg har netop lige arbejdet med opgaven i Fysik, tænkte også at man skulle gøre som din første indskydelse, men det gav røde streget i min aflevering. :).

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. september 2006 af Nicklas.sk (Slettet)

røde streger, ikke røde "streget" selvfølgelig:)

Skriv et svar til: ellære

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.