Fysik

Halveringstykkelse

16. september 2006 af Leah (Slettet)
Hey, har fået følgende opgave:

Ved et større forskningsekpseriment optræder gamma-stråling. For at beskytte forskerne imod den, opfører man en blyvæg. Halveringstykkelsen for gamma-stråling er 9 mm. Man ønsker at reducere gamma-strålingens intensitet på 2% af den oprindelige intensitet.

Hvor tyk skal blymuren være?

Hvordan laves den?
På forhånd tak (:

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. september 2006 af ibibib (Slettet)

Sæt startværdien til 100%.
Du har to punkter på grafen (0,100) og (9,50).

Svar #2
16. september 2006 af Leah (Slettet)

I (x) = 0,100 (1/2)^(x/...

Er slet ikke med på hvor de to tal skulle plottes ind, og vi har ikke brugt grafer? :S

Svar #3
16. september 2006 af Leah (Slettet)

Nogen som kan hjælpe mig med denne opgave?

Brugbart svar (0)

Svar #4
16. september 2006 af ibibib (Slettet)

Kender du formlerne:

a = (x2-x1)'te rod af (y2/y1)
og
b = y1/a^x1
?

Svar #5
16. september 2006 af Leah (Slettet)

Nej :S
Vi har lært
I (x) = I_o (1/2)^(x/x_1/2)


Brugbart svar (0)

Svar #6
16. september 2006 af ibibib (Slettet)

Så skal du løse ligningen
2 = 100·(1/2)^(x/9).

Svar #7
16. september 2006 af Leah (Slettet)

ahh.. Okay..
Dvs. 2,576..
Hvilken enhed er dette så regnet ud i ?

Brugbart svar (0)

Svar #8
16. september 2006 af mathon

I (x) = I_o (1/2)^(x/x_1/2) ,
hvoraf
0.02*Io=Io*(1/2)^(x/9_mm)
0.02=(1/2)^(x/9_mm),
hvilket er
#6*s
ligning
2 = 100·(1/2)^(x/9), når der divideres med 100 på begge sider.......

Brugbart svar (0)

Svar #9
16. september 2006 af mathon

nah..
ln(0.02)/ln(1/2)=x/9_mm....

Svar #10
16. september 2006 af Leah (Slettet)

#8 Det gjorde mig lidt forvirret..
#7 - > ikke rigtigt, da jeg af en eller anden grund har sat forkerte tal ind

Svar #11
16. september 2006 af Leah (Slettet)

Ville også tage den naturlige logaritme.. men af en eller anden grund tog jeg det af 0,82
..

50,7947
.. mm ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. september 2006 af mathon

ja - 50,7947 mm

...det var ikke så godt med 2,576_mm, da der skal 9_mm til at nedsætte strålingsintensiteten til 50%; så må der jo skulle "noget mere tykkelse til" at nedsætte intensiteten til 2%.

Svar #13
16. september 2006 af Leah (Slettet)

#12 - Det gav heller ikke rigtig mening, men det er fordi jeg istedet at tage den naturlige logaritme af 0,5 og 0,02, brugte 0,82 ... Kiggede på en gammel opgave..Flot

Anyway, Tak for hjælpen (;

Skriv et svar til: Halveringstykkelse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.