Fysik

Energi - effekt

17. september 2006 af sprit (Slettet)
I bogen er der et eksempel, hvor en petroleumslampe tændes, så den opvarmer et kolbe med vand. Så uregnes nyttevirkningen ud.

Desuden regner de effekten ud, men de bruger energien som kolbe+vand har modtaget. Hvorfor regner de det ikke ud med den energi, som petroluemslampen har afgivet? Hvis der står af kedlen har en effekt på 800 W, så er det da den effekt, kedlen AFGIVER, og ikke den energi, som vandet (eller hvad man nu varmer op) modtager.

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. september 2006 af | Sveegaard | (Slettet)

Nyttevirkning er forholdet mellem den energi, som petroluemet faktisk kan afgive, og så den energi, som vand+glas egentlig modtager.

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2006 af | Sveegaard | (Slettet)

Måske kan en kedel afgive 800W, men det er ikke sikkert det er den effekt, som vandet modtager.

En dypkoger er dog rimelig effektiv :)

Svar #3
17. september 2006 af sprit (Slettet)

Ok, så et mikrobølgeovns/kedels/whatever effekt afhænger af den energi, som der rent faktisk bliver optaget. Men hvordan afgøres det så, når den energi, som optages af vandet i kedlen ved opvarmning ikke er den samme som et andet materiale - mælk, kviksølv etc.?

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. september 2006 af | Sveegaard | (Slettet)

Altså - en kogeplade kan f.eks. afgive 800 J/s (800W) - men vandet i gryden optager ikke 800J/s, for der forsvinder en del til grydebunden, til luften osv. Størrelsen af varmetabet beskriver nytteeffekten.

Svar #5
17. september 2006 af sprit (Slettet)

Ja netop :)
Men i min fysikbog udregner de effekten ved at sige E/delta_t = P, hvor E = den energi, som kolbe+vand har optaget (udregnet ved E=m*c*deltaT).
Så er det en fejl?

Svar #6
19. september 2006 af sprit (Slettet)

Nå, ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. september 2006 af mathon

ikke en fejl, da effekt er energi pr. tid.

Svar #8
19. september 2006 af sprit (Slettet)

Så når der står, at kedlen har en effekt på 800 W, så betyder det, at vandet OPTAGER 800 J/s?

Skriv et svar til: Energi - effekt

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.