Fysik

et lille opgave.

17. september 2006 af Liv2004 (Slettet)
Hej! jeg er igang med at lave en opgave om laplaces lov og vil lige spørger om følgende:

Opgaven lyder sådan her!
En sæbeboble består af en tynd hinde af vand, som er stabiliseret ud mod luften på begge sider af et monolag af sæbemolekyler som vist på tegningen. Udtryk Laplaces lov for en sæbeboble med radius r.


Jeg ved godt at der generelt gælder:

delta P = 2y / r

hvor y er overfladespændingen og p trykket.

men så tenkte jeg på at ifølge denne tegning som høre med til opgaven så kan jeg se at der skal være 2 overflader for sæbeboblen.nemlig en indre og en ydre så for en sådan bliver loven

delta p = 4y/r.

ER DET NOK TIL SVARET FOR DENNE OPGAVE:

så er der en lille opgave som jeg er færdig med men kan ikke finde ud af hvordan jeg kan komme frem til enheden atmosfære:

den lyder sådan her:

Beregn delta p (i atm) for vandråbe med radius r=2 mm.

der brugte jeg denne her formel:

delta P = 2y / r

overfladespændingen for vand er 72 mN / m (mini newton pr. meter). det skulle være det samme som 0,072 J/m^2 men er ikke sikker.

2 mm = 0,002 m

delta p = (2 * 72 mN / m ) / (0,002 m) = 72 000 mN / m^2

så ved jeg ikke hvad jeg skal gøre:

et sidste spørgsmål:

Et areal A af en plan vandoverflade kan varieres ved at flytte en barriere som vist på figuren.

hvor stor en arbejde skal barriern udføre hvis A forøges med 10 cm^2 (vi ser bortfra grænsefladespændingen mellem barrieren og vandet og alle andre tenkelige og utænkelige ikke ideale forhold.)

Der har jeg så skrevet at vi ved at:
y= 0,072 J/m^2

arbejde = 0,072 J/m^2 * 1*10^-3 m^2 = 7,2*10^-5 J.

jeg e bare lidt i tvivl om man skal anvende 1*10^-3 m^2 eller 1*10^-4 m^2

HÅBER AT DER ER NOGEN SOM KAN HJÆLPE MIG: PÅ FORHÅND TAK

Svar #1
17. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

ER der ikke nogen som lige kunne kigge på disse opgaver jeg er næsten færdig der er bare nogle små ting jeg er i tvivl om.

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. september 2006 af fixer (Slettet)

Du har vel formodentligt søgt i foraet og fundet svaret på dit første spørgsmål i:

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=255475

I andet spørgsmål skal du blot holde din overfladespænding i N/m² og radius i m. Derved kommer trykket ud i Pa, som let omregnes til atm ved division med omregningsfaktoren 101325 Pa/atm.

Sidste spørgsmål synes at gå på omregning mellem cm² og m².

1 cm² = (0.01m)² = 10^(-4)m²

Svar #3
17. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

Ok!
Det første opgave er så rigtigt! og det er på den måde at man skal sverer.

jo jeg har kigge en lille smule på den tråd som du henviser til. Jeg kan nu også se at det var der svarede på det spørgsmål.

det 3 spørgsmål!

det kan godt være at det er mig der lige har misforstået et eller andet men 10 cm^2 = (0,1 m)^2 = 10^-3 m^2

kan man ikke gøre det sådan.
jeg har 10 cm^2 og ikke 1cm^2. (det kan godt være at det er mig der har misfåstået noget).

det 2 spørsgmål!

delta p = (2 * 72 mN / m ) / (0,002 m) = 72 000 mN / m^2

er det her 72 000 Pa

dvs. det svarer til 0,71 atm

eller skal man regne det på følgende måde:

delta p = (2 * 72 000 N / m ) / (0,002 m) = 72 000 000 N / m^2

så kan man omregne det til atm på tilsvarende måde.

lige noget udenfor det her.

1nm = 10^-9 m ikke. jeg skal bruge det til en anden spørgsmål som jeg ikke har stillet.

Endu en gang tak for hjælpen. det vil være super hvis du kunne svarer før imorgen aften.

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. september 2006 af fixer (Slettet)

"kan man ikke gøre det sådan."

Jo.

"det 2 spørsgmål!"

mN er ikke mini men milli-Newton. Derfor er 72mN/m^2 = 0.072 N/m^2.

Svar #5
18. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

kan du egentligt ikke skrive faciterne fordi jeg er ikke sikker på at jeg får det rigtige.

det der mN er ikke mini men milli-Newton. Derfor er 72mN/m^2 = 0.072 N/m^2. forvirer mig.

er det ikke 72mN/m = 0.072 N/m

Svar #6
18. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

1000 tak for hjælpen!

jeg for 0,00142 atm og 1421,52 atm passer det!

Svar #7
18. september 2006 af Liv2004 (Slettet)

1 cm^2 = 0.0001 m2

men

10 cm^2 =0,001 m^2

så man skal bruge det her ikke:
1*10^-3 m^2 den første tråd ikke #1 (den som jeg startede med at skrive).

det er den sidste opgave.


Skriv et svar til: et lille opgave.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.