Biologi

Hjælp til X^2 test

20. september 2006 af mani4ever (Slettet)
Hejsa. Jeg skal skrive en rapport i biologi (blodtypebestemmelse)
Reultatet ser således ud:

Klassen forventet i % Ki%
A+ = 4 37.5 21
A- = 4 6.6 21
B+ = 1 8.8 5.3
B- = 0 1.5 0
AB+ = 0 3.3 0
0+ = 7 35.4 37
0- = 3 6.2 15.7

Jeg skal lave en X^2 test af denne her. Men skal jo finde det forventede (ikke i %)

Desværre ved jeg ikke, hvordan jeg skal starte.

Kan I hjælpe mig?

På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2006 af Hamzah (Slettet)

Jeg er gået i stå, Kan i ikke hjælpe mig?

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2006 af Hamzah (Slettet)

Kom vidst forkert *rødme* .. He he

Det må du virkelig undkylde, jeg troede, at jeg havde oprettet et indlæg.

Svar #3
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)

Er der nogle der har styr på x^2 test-

Og som kan hjælpe mig med at løse denne opave?!








- Jeg skal aflevere den imorgen :((

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår dine tal.

Når du skriver A+ = 4 37.5 21
Mener du så, at der er
... observeret 4
... forventet 37.5%
... observeret 21,0%

I så fald, skal du omskrive de forventere procenter til forventet antal, da du ikke må lave X^2 test på procenter.

Dvs,
Observerede
... 4,000 4,000 1,000 0,000 0,000 7,000 3,000
Forventede
... 7,125 1,254 1,627 0,285 0,627 6,726 1,178

Så regner du X^2 værdien ud for disse to sæt af tal. Hvis jeg ikke har regnet forkert giver det 11,37 (regn selv efter).

Dette tal skal så vurderes mod en chi-i-anden fordeling med 6 frihedsgrader.

På en Ti-82/83/84 kan du f.eks. slå op med: X^2cdf(0,11.37,6).

Herefter skal du så drage en passende konklusion.

Svar #5
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)

#4:

- Når du skriver A+ = 4 37.5 21
Mener du så, at der er
... observeret 4
... forventet 37.5%
... observeret 21,0%

Ja nemlig.
for de forventede tal så har du vel regnet sådan ud, at du tager tallet (forventet) dividerer med 100 og ganger med summen af klassen.
Men hvordan har du så gjort ved at finde det observerede?




Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#5,

Jeg har ikke gjort noget for at finde de observerede. Jeg har blot taget de observerede værdier.

F.eks. er der observerede 4 med A+, så jeg har skrevet 4,000.

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Det er iøvrigt statistisk temmeligt tvivlsomt overhovedet at bruge en X^2 Goodness-of-Fit test på dine data. Normalt "kræves" der mindst 5 forventede elementer i hver celle, mens du har under 1 forventet i flere celler.

Tag lige og nævn dette problem for din lærer - det er ikke alle (biologi)lærere, som er opmærksomme på det. Han/hun vil sikkert blot sige, at du skal bruge X^2 alligevel, men så har du da gjort opmærksom på problemet.

Svar #8
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)

#6:
Altså kan jeg ikke sige:

X^2: (Obs. - Forv.)/Forv. + ... de andre tal i tabellen?

Svar #9
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)


Det har jeg nemlig også snakket med ham om, men jeg er stadigvæk nødt til at lave testen alligevel :/

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#8,
Det er (Obs - Forv)^2 / Forv.
Det er ret vigtigt, at det er forskellen i anden.

Jo, du kan godt gøre det - og det er sikkert, hvad din lærer forventer. Det er bare ikke særlig god statistik, som jeg nævnte overfor. Prøv at vis mit indlæg #7 til din lærer for at se reaktionen.

Brugbart svar (0)

Svar #11
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#9,
Prøv selv at lave de forventede procenter om til forventede antal og beregn X^2 værdien. Hvis du ikke får 11,4 så skriv dine beregninger op, så vi kan finde fejlen (enten din eller min).

Svar #12
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)

#11:

Jeg får det til 14,98.
Beregningerne ser således ud:

(4-7,125)^2/7,125 + (4-1,254)^2/1,254 + (1-1,672)^2/1,672 + (0-0,225)^2/0,225 + (0-0,627)^2/0,627 + (0-0,114)^2/0,114 + (7-6,726)^2/6,726 + (3-1,178)^2/1,178 ~ 14,98.

Så må der være en fejl enten i dine eller mine beregninger. Men hvis??

Svar #13
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)

Har lige fundet fejlen. Det obs. skal være A+ 4 = 4000, jeg retter lige fejlen og ser efter.

Svar #14
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)

#13: Nej for 3,000 eller 3 er jo det samme.

Så i hvis beregninger er der fejl?

Brugbart svar (0)

Svar #15
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Hvor kommer dette led fra?
(0-0,114)^2/0,114

Hvorfor 0,225?
(0-0,225)^2/0,225


Svar #16
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)

#15:

Det er fra B-, AB+ og AB-
Men dette skal ikke bruges, vel?
Jeg har regnet det ud uden de 3, men jeg så får jeg det til 14?

Brugbart svar (0)

Svar #17
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

#15,
Der er 7 blodtyper. Du har 8 led i din udregning. Det giver ikke rigtig mening. Mht 0,225 - som du ser, har jeg 0,285, nemlig fra 1,5%*19=0,285.

Uanset disse småting, så får jeg udregningen til lidt over 11, ikke 14. Prøv lige at taste det ind igen for at være sikker på, at du ikke har tastet forkert et sted.

Nu mangler der så godt nok 0,7% i din tabel, så der er vist sket en afrundingsfejl eller en anden fejl allerede i opstillingen i #0.

Brugbart svar (0)

Svar #18
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Hmm, mangler AB- i din oprindelige tabel?

Svar #19
20. september 2006 af mani4ever (Slettet)

#18:

Det er jo også rigtigt :/

AB- 0 i klassen, forvntet i % 0,6 Ki % 0

Brugbart svar (0)

Svar #20
20. september 2006 af Sansnom (Slettet)

Ok, så får jeg 11,48.

Du skal vist rette 0,225 til 0,285. Ellers ser din udregning korrekt ud.

Forrige 1 2 3 Næste

Der er 44 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.