Fysik
km/h
27. september 2006 af
Dylle (Slettet)
Hei..jeg sidder lige fast i den her opgave..håber i kan hjælpe..
En lastbil køre halvdelen af en vejstrækning med 30 km/h.
Hvor stærkt skal den køre på den anden halvdel af turen for at den i gennemsnit har kørt med henholdsvis 40 km/h og med 60 km/h.
mere er der ikke oplyst i opgaven.. på forhånd tak..
En lastbil køre halvdelen af en vejstrækning med 30 km/h.
Hvor stærkt skal den køre på den anden halvdel af turen for at den i gennemsnit har kørt med henholdsvis 40 km/h og med 60 km/h.
mere er der ikke oplyst i opgaven.. på forhånd tak..
Svar #2
27. september 2006 af LanioX (Slettet)
Helt så simpelt er det desværre ikke! Den formel forudsætter at du har kørt lige lang tid med de to hastigheder, ikke den samme strækning!
Hvis vi kalder strækningen x og hastigheden før (den opgivne) v1. Så har du kørt med v1 i en samlet tid t1=x/v1. Når du bagefter kører en tilsvarende strækning x, med en ny hastighed v2 giver det t2=x/v2 og en gennemsnitshastighed, v, som er strækningen delt med den totale tid. Det giver at v=2x/(t1+t2). Heri kan v2 isoleres: t2 = (2x-v*t1)/v og v2 = x/t2 = vx/(2x-v*t1).
Når du sætter tal ind, ser du at du skal køre med 60km/t på anden halvdel for at opnå en gennemsnitshastighed på 40km/t og at du skal køre uendeligt hurtigt for at opnå 60km/t som gennemsnitshastighed!
Det sidste kan også ses, ved at du allerede har lige så lang tid på at køre første halvdel med 30km/t, som du skal bruge på hele turen for at opnå en gennemsnitshastighed på 60km/t
Hvis vi kalder strækningen x og hastigheden før (den opgivne) v1. Så har du kørt med v1 i en samlet tid t1=x/v1. Når du bagefter kører en tilsvarende strækning x, med en ny hastighed v2 giver det t2=x/v2 og en gennemsnitshastighed, v, som er strækningen delt med den totale tid. Det giver at v=2x/(t1+t2). Heri kan v2 isoleres: t2 = (2x-v*t1)/v og v2 = x/t2 = vx/(2x-v*t1).
Når du sætter tal ind, ser du at du skal køre med 60km/t på anden halvdel for at opnå en gennemsnitshastighed på 40km/t og at du skal køre uendeligt hurtigt for at opnå 60km/t som gennemsnitshastighed!
Det sidste kan også ses, ved at du allerede har lige så lang tid på at køre første halvdel med 30km/t, som du skal bruge på hele turen for at opnå en gennemsnitshastighed på 60km/t
Skriv et svar til: km/h
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
