Fysik
Fjederkonstanten?
28. september 2006 af
NoVoNord (Slettet)
Hvordan finder jeg fjederkonstanten i en opg. som lyder: En slæde på 200g er spændt op mellem to fjedre på en luftpudebænk. Når der ophænges et træklod på 30g flytter slædens sig 11 cm.
a) Bestem fjederkonstanten for systemet bestående af de to fjedre.
a) Bestem fjederkonstanten for systemet bestående af de to fjedre.
Svar #1
28. september 2006 af mathon
Med udgangspunkt i
I: F_system = -k*x, ...( F_system og x er modsat rettede vektorer og k er en skalar)
hvor
|F_system| = fjedersystemets trækkraft mod ligevægtsstillingen
k = fjederkonstanten i Nm^-1
|x| = massemidtpunktets forskydning fra ligevægtstillingen
I yderstillingen – 0.11m fra ligevægtsstillingen - er F_system = -T = -m_lod*g, hvoraf |F_system|=|m_lod*g|.................(T er tyngdekraften og g en vektor)
af I
følger
k = |F_system|/|x|,
hvoraf
k = |m_lod*g|/|x| = m_lod*|g|/0.11_m
k = 0.03_kg*9.82_m*s^-2/(0.11_m) = ca. 2.68_[kg*m*s^-2]/m
k = ca. 2.68_N/m
I: F_system = -k*x, ...( F_system og x er modsat rettede vektorer og k er en skalar)
hvor
|F_system| = fjedersystemets trækkraft mod ligevægtsstillingen
k = fjederkonstanten i Nm^-1
|x| = massemidtpunktets forskydning fra ligevægtstillingen
I yderstillingen – 0.11m fra ligevægtsstillingen - er F_system = -T = -m_lod*g, hvoraf |F_system|=|m_lod*g|.................(T er tyngdekraften og g en vektor)
af I
følger
k = |F_system|/|x|,
hvoraf
k = |m_lod*g|/|x| = m_lod*|g|/0.11_m
k = 0.03_kg*9.82_m*s^-2/(0.11_m) = ca. 2.68_[kg*m*s^-2]/m
k = ca. 2.68_N/m
Skriv et svar til: Fjederkonstanten?
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
