Biologi

Biologi: osmose

19. februar 2004 af Jordbær (Slettet)
Hey, ville blive meget glad hvis nogen kan hjælpe mig med at uddybe mine svar og relatere til OSMOSE.. på forhånd tak.

"slik, marmelade og lign. konserveres med sukker og sild konserveres med salt. Forklar hvorfor bakterier og svampe ikke kan leve og formerer sig i varer, der er behandlet på denne måde"

mit svar: Levende organismer har brug for vand til at kunne leve og formere sig, dette gælder også svampe og bakterier og hvis de udsættes for meget høj koncentration af salt eller sukker, trækkes der vand ud af dem ved normal diffusion. Dette vil resultere at de nærmest kvæles af vandmangel.

"Forklar hvorfor vejrtræer tager skade af salt på vejen?"

mit svar: Saltet vil opløses i nedbøren og synke ned i jorden hvor træerne vil få svært ved at optage vandet når salt koncentrationen er højere end normalen.

"forklar hvorfor et bistik kan lindres ved at anbringe et stykke sukker og dryppe nogle få dråber vand på"

mit svar: Diffusionen sker fra høj koncentration til lav koncentration, og når man opløser et helt stykke sukker i kun nogle få dråber vand fås der en meget lille koncentration af vand som så vil suge giften ud af såret...

Tror ikke jeg har skrevet nok på mit svar... help me...

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. februar 2004 af HerQ (Slettet)

hej du kunne måske forklare lidt mere om, hvad der præcis sker når vandet trækkes ud af cellen. her er et afsnit fra en aflevering om vandpest med tilførsel af NaCl, det kan være du kan bruge det til noget.

cellemembranens funktion at opretholde den kemiske balance, den vil altså prøve at udligne, så der kommer lige meget H2O og NaCl uden for cellen og inde i cellen . Da NaCl ikke kan trænge ind i cellemembranen, vil H2O prøve at trænge ud igennem cellemembranen. Vand kan altid trænge igennem membranen, så der sker altså det, at der nu er meget H2O og NaCl uden for cellen og kun lidt H2O og NaCl inde i cellen, da den skulle udligne koncentrationen så der kom lige meget af hver. Da der nu kun er lidt vand inde i cellen, sker der nu det at membranen skrumper sig sammen og danner en lille ring omkring grønkornene, da der ikke er nok vand til hele cellen. Hvis der kun var tilsat saltopløsning i en kort periode, vil cellen ikke dø af det. Ville der tilgengæld hele tiden være tilsat NaCl, f.eks hvis vandpest blev placeret i et saltvands-miljø, ville planten dø pga mangel på vand. Planten vil simpelt hen ”tørre ud”, da saltet suger vandet op (passivt). Det er også derfor, salt er en god konserveringsmetode, da den simpelt hen udtørrer cellerne.

Svar #2
19. februar 2004 af Jordbær (Slettet)

takker for det ;-)

Svar #3
20. februar 2004 af Jordbær (Slettet)

Hey... er der andre der kan tilføje mere på det jeg har skrevet?

Svar #4
20. februar 2004 af Jordbær (Slettet)

hm.. nu spørger jeg igen. Er der slet ingen der kan sige hvordan eller hvad jeg mere kan uddybe i mine svar??


Skriv et svar til: Biologi: osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.