Matematik

Lineær funktion

10. oktober 2006 af puttedk-pigen (Slettet)
Jeh har en to pukter (5,206) og (18,180) så skal man regne a og b ud.. det gør jeg også og får ligningeren til -2*x+206.. hvis man sætter 5 ind for man 206 - altså det rigtig resultat.. hvis man derimod sætter 18 ind, gir det kun 170.. altså 10 for lidt.. NOgen som kan hjælpe

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. oktober 2006 af iB (Slettet)

-2 * 5 +206 giver IKKE 206!

Sikker på at din "b" i ligningen ikke skal være 216?

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. oktober 2006 af mathon

linjen
y = ax + b, hvis graf går gennem (x1,y1) og (x2,y2)
har
hældningen
a = (y2-y1)/(x2-x1)

og
b = y1 - a*x1

Svar #3
10. oktober 2006 af puttedk-pigen (Slettet)

Jo ups skal være 216

Svar #4
10. oktober 2006 af puttedk-pigen (Slettet)

Men kan stadig i sætte 18 ind og få den til at blive 180

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. oktober 2006 af iB (Slettet)

#4
-2 * 18 + 216 = 216 - 36 = 180

:D

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. oktober 2006 af mathon

x1 = 5 og y1 = 206

x2 = 18 og y2 = 180

a = (y2-y1)/(x2-x1)

a = (180-206)/(18-5)

a = (-26)/(13)

a = -2,
hvoraf

y = -2x + b
og
b = y - (-2x)

b = y1 + 2*x1

b = 206 + 2*5

b = 206 + 10 = 216

konklusion:

y = -2x + 216


kontrol:
x=5: --> y = -2*5 + 216 = -10 + 216 = 206

x=18: --> y = -2*18 + 216 = -36 + 216 = 180

Skriv et svar til: Lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.