Fysik

Slavearbejde

19. oktober 2006 af ma_thilde (Slettet)
Slavearbejde:
Halløj…
Nogle der kunne forklare hvordan jeg kan løse opgave a og b? Jeg kan nemlig ikke forstå opgaven i sig selv, altså jeg kan ikke rigtig finde ud af hvad det egentlig er de/bogen vil have mig til at regne ud. Jeg tror jeg har gennemluret opgave c, men hvis du har andre argumenter og måske nogle der er bedre, er i mere end velkomne til, at skrive dem til mig… Det kunne være fedt.
Her kommer opgave a og b i hvert fald:

Da man byggede pyramiderne i Ægypten blev de store stenblokke og figurer som vist på murmaleriet fra 1900 f. Kr. trukket på slæder hen over sandet af en hær af arbejdere. Hver arbejder kunne trække med måske 200 N. Gnidningskoefficienten mellem slæden og sandet er skønsmæssigt 0,3.

a)Hvad er den tungeste sten en gruppe på 5000 arbejdere kan trække af sted med?

Hver arbejder kunne måske yde effekten 150 W.

b)Hvor hurtigt blev slæden i så fald flyttet.

Foran på slæden står en person og hælder olie ud.
c)Hvorfor mon?
Måske for, at den pågældende stenblok kunne ”glide” i stedet for at de skulle trække den og bruge en masse kræfter. (Andre gode argumenter?)

På forhånd tak
Mathilde

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. oktober 2006 af Lurch (Slettet)

a) Du ved hvor meget én person kan yde, og du ved hvor mange personer der er. Du ved ligeledes hvad gnidningskoefficienten er. Hvilke kræfter er der? Hvad skal der gælde om den resulterende kraft?

b) Du kender effekten, som er energi per tid, eller arbejde per tid. Så er der noget der hedder arbejdssætningen. Kig på den

Brugbart svar (0)

Svar #2
20. oktober 2006 af mathon

opfølgning på
#1

a)
F_gnid = my*normalkomposanten

Opgaveteksten nævner intet om hældning, så du må gå ud fra bevægelse på vandret niveau,
så,
normalkomposanten er her m*g


b)
P = F*v, hvor

P: effekt [P]=W
F: kraft [F]=N
v: fart [v]=m/s

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. oktober 2006 af mathon

a)

jvf.
https://www.studieportalen.dk/Forums/Thread.aspx?id=268599


Brugbart svar (0)

Svar #4
01. december 2009 af melli (Slettet)

nogle deer kan hjælpe med denne opgave?.. forstår ikke særlig meget af den ? har nemlig den samme for


Skriv et svar til: Slavearbejde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.