LaTeX

Lave større tal (el. bogstaver) i enumerate lister.

28. oktober 2006 af Gonso (Slettet)
Som overskriften antyder, så vil jeg gerne have at tallet (el. bogstavet) er større... eller BOLD (fed). Som standard er de jo samme størrelse som teksten, og derfor svært at se om taller/bogstavet virkelig er et punkt eller ej.

Kan det gøres noget ved det? :-)

Svar #1
28. oktober 2006 af Gonso (Slettet)

Uhh, kommer lige til at tænke på, at det også kunne være nice at farvelægge tal og bogstaver i lister, samtidigt med at lave dem større og fed.
Vil f.eks. gerne have dem blå, fed og en størrelse større end det alm tekst jeg har.

Håber det kan lade sig gøre :-)

Brugbart svar (2)

Svar #2
29. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0,#1:
Ad 1)
Med hensyn til farver, så tag et kig på manualen til pakken color, som kan findes på CTAN:

http://tug.ctan.org/tex-archive/macros/latex/required/graphics/grfguide.pdf


Ad 2)
``Fede'' tal fås med \mathbf-kommandoen. (Eksempelvis giver \mathbf{42} taller 42 i boldface.) Dog er jeg lidt i tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre at blande farver og boldface ... men prøv!


Ad 3)
Der findes en pakke -- hvis navn jeg ikke kan huske lige nu -- som kan ændre på skriften i dele af dokumentet (tror også i lister). Prøv at se om du kan finde noget i Lars Madsens LaTeX-bog, som kan hentes gratis på nedenstående hjemmeside:

http://imf.au.dk/system/latex/bog/

Brugbart svar (2)

Svar #3
29. oktober 2006 af sigmund (Slettet)

Prøv at se på nedenstående eksempel, hvor to lister opstilles. Den ene bruger standard formatering, mens den anden sætter tallene i lidt større, og fed, skrift. At få farvelagt tallene er nok ikke lige trivielt.

---------------

\documentclass{article}
\usepackage{enumerate}

\begin{document}

\begin{enumerate}[{1}]
\item One thing.
\item Another thing.
\item A third thing.
\end{enumerate}

\begin{enumerate}[{\bfseries\Large 1}]
\item One thing.
\item Another thing.
\item A third thing.
\end{enumerate}

\end{document}

Brugbart svar (2)

Svar #4
29. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Inspireret af #3, har jeg testet følgende:


\documentclass{article}

\usepackage[danish]{babel}
\usepackage{color}
\usepackage{enumerate}
\usepackage{fix-cm}


ewcommand\mads[3]{\color{#1}#2\fontsize{#3}{#3}\selectfont}

\begin{document}

\begin{enumerate}[\mads{blue}{\bfseries}{18pt} 1]
\item SkullSplitter
\item Ambiorix Dubbel
\item Chimay Grande Reserve
\end{enumerate}

\end{document}


Hvis det ikke er sådan du vil have det, må du jo skrive igen, så skal jeg se hvad jeg kan gøre.

Svar #5
29. oktober 2006 af Gonso (Slettet)

#4 Det er bare helt perfekt... dog var 18pt lige i overkanten, jeg lavede det selvfølgelig bare lidt mindre.

Men kan man bruge dette på alm. punktopstilling, og hvad med pile og en hånd der peger. Har ikke haft brug er de to sidst nævnte.. synes bare det kunne være rart at vide, nu da vi er inden på det emne :-)

#4 - Kan du forklare hvordan det fungere med:

ewcommand\mads[3]{\color{#1}#2\fontsize{#3}{#3}\selectfont}
i relation til
\begin{enumerate}[\mads{blue}{\bfseries}{18pt} 1]

jeg kan ikke helt se sammenhængene nemlig... især ikke de #numre.

Brugbart svar (2)

Svar #6
29. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#5:
Ad 1)
Når du siger ``bruges på almindelig punktopstilling'', mener du så med itemize? Hvis ja, så har jeg ikke testet om det virker, men umiddelbart _tror_ jeg at du kan erstattet

\begin{enumerate}[\mads{blue}{\bfseries}{18pt} 1]
\item Gnu
\end{itemize}

med følgende:

\begin{enumerate}[\mads{blue}{\bfseries}{18pt} \textbullet]
\item SkullSplitter
\item Ambiorix Dubbel
\item Chimay Bleue Grande Réserve
\end{enumerate}

Det virker vist nok, men det er på ingen måde god LaTeX-kode.


Ad 2)
For at lave andre tegn, erstatter du bare det sidste 1-tal i

\begin{enumerate}[\mads{blue}{\bfseries}{18pt} 1]

med et andet symbol. Hvis du eksempelvis vil have en pil, skriver du

\begin{enumerate}[\mads{blue}{\bfseries}{18pt} \to]

men igen er det dårlig kode, da printningen af label stadig bliver tvunget igennem på trods af inkompabilitet et eller andet sted. (Jeg orker ikke at rette det nu, da det virker.)


Ad 3)
Med hensyn til hvad der foregår i #4, så laver jeg en ny og forkortet kommando med
ewcommand, så man hurtigt kan ændre på opsætningen af andre enumerate-lister.

Lad os nu se hvad der foregår i


ewcommand\mads[3]{\color{#1}#2\fontsize{#3}{#3}\selectfont}

Som sagt starter vi med
ewcommand for at gøre opmærksom på at der skal laves en ny kommando.

Dernæst er \mads navnet på den nye kommando. (Du kan kalde den lige hvad du vil.)

Med hensyn til [3], så viser det at der er 3 argumenter i kommandoen, nemlig farven, skrifttypeserien og skrifstørrelsen (i det konkrete tilfælde er det blue, \bfseries og 18pt).

Nu kommer så det vi vil lave en forkortelse for, og da skal man altid starte med et par {} udenom.

Først har vi kommandoen \color der tager et farvenavn som argument, og da det er det første argument, skrives #1 så LaTeX ved at det er det første argument i den nye kommando.

Hvad angår #2, så der det det næste argument i kommandoen, som jo i dit tilfælde er \bfseries.

Til sidst har vi \fontsize{#3}{#3}\selectfont som først sætter skriftstørrelsen (der jo er det sidste argument -- derfor #3) med \fontsize hvorefter vi med \selectfont fortæller LaTeX at den skal vælge denne nye størrelse.

Nu indsættes så

\{}{}{}

[<>'erne skal naturligvis ikke med i selve koden] som argument til \begin{enumerate} samtidig med at der gøres opmærksom på at listen skal laves som fortløbende tal ved at skrive 1 til sidst. Ville du i stedet have haft bogstaver eller romertal, skulle du have skrevet a eller i.

Brugbart svar (2)

Svar #7
29. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#6:
Rettelse:

\{}{}{}

bør være

\{}{}{}

Brugbart svar (2)

Svar #8
29. oktober 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#7:
For fanden da ... det ser ud til at den nye udgave af hjemmesiden er elendig til at skrive kode på. Nå, men fejlen er at i starten skal selvfølgelig være kommandonavnet efter \'en.

Svar #9
14. december 2006 af Gonso (Slettet)

Er lige stød på et lille problem, mht enumerate som Dominik har skrevet om i #4 og #6.

Har jeg følgende:

\begin{enumerate}[\mads{blue}{\bfseries}{12pt} 1.]
\item tekst 1
\item tekst 2
\item osv...
\end{enumerate}

Dette skriver jo så (tallene med blå farve):
1. tekst 1
2. teskt 2
3. osv...

Men jeg kunne godt tænke mig selv at bestemme hvilket nummer der skal startes med... altså så ovenstående feks. bliver til:

20. tekst 1
21. tekst 2
22. osv...

Jeg har prøvet forskellige ting, bla. med \setcounter
Men kan ikke få den til at gøre det :-(
Nogen der kan hjælpe mig med det?

Skriv et svar til: Lave større tal (el. bogstaver) i enumerate lister.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.