Matematik

Isolere y??

10. november 2006 af La Gioconda (Slettet)
Når jeg vil isolere y i ligningen: x+6y=18, skal jeg så dividere 6 med alle led?? (x/6)+y=2 -> y=2-(x/6)?? Eller er jeg helt gal på den??

Tak på forhånd!!!

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. november 2006 af Waterhouse (Slettet)

Metoden er rigtig, men husk at 18/6=3.

Svar #2
10. november 2006 af La Gioconda (Slettet)

Ok, men da nu ligningen ser således ud y=3-(x/6), hvad er så hældningen ??

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. november 2006 af Waterhouse (Slettet)

Husk, at a er hældningen for grafen for en funktion med forskriften y=ax+b. Hvis vi nu omskriver lidt:

y=3-(x/6) <=>
y=-1/6*x+3

kan hældningen direkte aflæses som 1/6.

Svar #4
10. november 2006 af La Gioconda (Slettet)

Jeg kan ikke helt se, hvordan du er kommer frem til dét. Ved at gange ind i parentesen med 1 el??

Svar #5
10. november 2006 af La Gioconda (Slettet)

Find ligningen for den tangent til grafen for funktionen f(x)=x^2, der er vinkelret på linien med ligningen x+6y=18

For at løse ovenstående opgave, har vi lavet den sidstnævnte ligning om til y=(-1/6x)+3. Bør vi så ikke dividere -1/6 med -1, da produktet af to vinkelrette linjers hældninger så vidt jeg husker skal give -1??

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. november 2006 af Waterhouse (Slettet)

Jeg har udnyttet at x/6 = 1/6*x.

Og jo, for at finde hældningen til den tangent du ønsker at finde, skal du dividere -1/6 med -1.

Svar #7
10. november 2006 af La Gioconda (Slettet)

dvs. hældningen er -5,999999999. Hvordan kan jeg skrive det op i brøkform?

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. november 2006 af Waterhouse (Slettet)

Hov, beklager, jeg vrøvlede desværre lidt. Du skal dividere -1 med -1/6, og så får du 6 (eksakt) som resultat.

Skriv et svar til: Isolere y??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.