LaTeX

Et par spørgsmål

12. november 2006 af eightx2 (Slettet)
Hej, så er det endelig lykkedes mig at skrive en matematikaflevering i LaTeX. Jeg har bare nogle layoutmæssige spørgsmål (mit setup er MiKTeX og Emacs).

1) Når jeg kompilerer dokumentet via pdflatex siger den følgende:
"Missing \begin{document}.
l.1;
; This buffer is for notes you don't want to save, and for Lisp evaluat..."
Det stykke tekst er noget der står i toppen af mit dokument, og jeg går ud fra det er standard at det står der.
Hvis jeg trykker h for hjælp siger den bare, at jeg er i seriøse problemer. Jeg trykker dernæst bare enter, og så går kompileringen ellers uden problemer (mht. det).

2) Jeg får en tom side i mit pdf-dokument til at starte med - hvordan får jeg lige den væk? Har det noget at gøre med mit første spørgsmål?

3) Hvordan er det lige man laver to streger under facit?

4) Jeg synes mine decimaltal ser lidt underlige ud. Det er som om at der efter kommaet er et lille mellemrum - er det normalt?

5) Hvordan bryder man en linje i en {equation}? Jeg har fx en lang linje, og så er det sådan, at nummereringen kommer til at stå under linjen. Hvordan kan man bryde en linje, så at nummereringen kommer til at stå ud for den nederste linje?

Pfh. tak!

Brugbart svar (2)

Svar #1
12. november 2006 af Eva D. (Slettet)

Hej

Jeg bruger den samme setup som dig, og er også nybegynder, men jeg tror godt, jeg kan hjælpe en smule.

1) Du har skrevet dit tex-dokument i "testbufferen" (eller hvad et nu hedder), normalt plejer man at trykke C-x C-f og derefter "fil.tex", så danner emacs selv en ny fil.

2) Sandsynligvis, har dog ikke prøvet det.

3) Brug
ewcommand{\facit}[1]{\underline{\underline{#1}}} i din preamble, det burde virker.

4) LaTeX er jo lavet af en amerikaner, så der bruger de . (punktum) som decimanseperator, derfor skal du 1) bruge {,} (dvs. krøllede parenteser rundt om dine kommaer) eller 2) bruge en package, jeg ikke lige kan huske hvad hedder (kan finde den lige om lidt, vender tilbage).

5) Du bruger align i stedet for equation og deler linjen ved \\, samt & til de steder, hvor du vil centrere matematikken.


Brugbart svar (2)

Svar #2
12. november 2006 af Eva D. (Slettet)

4) \usepackage{icomma} i din preamble, så bliver kommaer opfattet som decimalseperatorer i matematikken.

Svar #3
12. november 2006 af eightx2 (Slettet)

1) Jeg slettede bare teksten i toppen af mit dokument, så stoppede den brokkeriet og den tomme side forsvandt.

3) Har ikke brugt
ewcommand endnu - hvordan fungerer den? Hvad skal man skrive i stedet for 1 og #1? Kan du give et eksempel?

4) Det virkede.

5) Kan ikke helt få det til at virke; kan du give et eksempel igen?

Brugbart svar (2)

Svar #4
12. november 2006 af Eva D. (Slettet)

1) Ja, det kan du også, men så skal du huske at gemme filen i starten som .tex for at aktivere AUCTeX (hvis du bruger det?)

3-4) Jo, det kan jeg godt, men se på http://www.imf.au.dk/system/latex/bog/ , den er rigtig god og sikkert mere systematisk end jeg er.
[1] angiver hvor mange options, der skal bruges, mens #1 angiver placeringen.

For at aktivere \facit, kan du fx skrive
\begin{align}
c^2 &= a^2 + b^2 \&= 3^3 + 4^2 \&= \facit{25}
\end{align}
(ok, ikke særlig godt eksempel, men du får ideen)

Brugbart svar (2)

Svar #5
12. november 2006 af Eva D. (Slettet)

Hmm... studieportalen gider vist ikke. Der skal stå:
\begin{align}
c^2 &= a^2 + b^2 //
&= 3^3 + 4^2 //
&= \facit{25}
\end{align}

hvor // er to backslash \\

Svar #6
12. november 2006 af eightx2 (Slettet)

#4
Jeg har den bog, men der står ingenting omkring brugen af
ewcommand, i hvert fald ikke hvad jeg kan finde.

Forstår desværre ikke det med options og placering som du nævner, men har jeg ret i at det bare skal stå ét sted (i toppen af dokumentet måske), og så kan den genbruges?

Brugbart svar (2)

Svar #7
12. november 2006 af Eva D. (Slettet)

Se s. 205

Og jo, du anbringer din
ewcommand efter \documentclass og før \begin{document}.

Brugbart svar (2)

Svar #8
12. november 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Det er korrekt at dobbeltunderstregning kan opnås som beskrevet i #1, men generelt frarådes dette helt. Det er vist kun i folkeskolen man bruger sådan noget halløj, eftersom det klart bør fremgå af konteksten hvad facit er, uanset om man har dobbeltunderstregning eller ej.

Brugbart svar (2)

Svar #9
12. november 2006 af sigmund (Slettet)

Vil man alligevel fremhæve facit, er det måske bedre at sætte det med fed skrift.

Mht. brydning af ligning, så er align nyttig hvis man fx skriver to ligninger over hinanden. Har man derimod kun et enkelt udtryk, så er multline-miljøet tilstrækkeligt. Her indsætter du så \\ der hvor du ønsker at bryde linjen.

Betragt eksemplet nedenfor, hvor multline er brugt til at bryde højre side af udtrykket.

----------------

\documentclass[a4paper]{article}
\usepackage{amsmath,bm,mathtools}
\DeclarePairedDelimiter\abs{\lvert}{vert}


umberwithin{equation}{section}

\begin{document}

The theta method applied to the nonlinear Schr{\"o}dinger equation with cubic
nonlinearity:
\begin{multline}\label{eq:1}
\bm u_{n+1} = \bm u_n + \Delta t[\theta(\bm L_N\bm u_n + 2\abs{\bm u_n}^2\bm
u_n) +
(1-\theta)(\bm L_N\bm u_{n+1} + 2\abs{\bm u_{n+1}}^2\bm u_{n+1}].
\end{multline}
Eq.~\eqref{eq:1}, now with a linebreak inserted, so that the equation number is
aligned to the same line as the equation instead of the line below the equation:
\begin{multline}\label{eq:2}
\bm u_{n+1} = \bm u_n +\\ \Delta t[\theta(\bm L_N\bm u_n + 2\abs{\bm u_n}^2\bm
u_n) +
(1-\theta)(\bm L_N\bm u_{n+1} + 2\abs{\bm u_{n+1}}^2\bm u_{n+1}]
\end{multline}

\end{document}

Brugbart svar (2)

Svar #10
12. november 2006 af sigmund (Slettet)

#9,

I linjen med \DeclarePairedDelimiter\abs{vert}{vert} skal der stå \DeclarePairedDelimiter\abs{\lvert}{\ rvert}.

(I den tex-fil skal der selvfølgelig ikke være mellemrum efter \. I forummet her har "" åbenbart en eller anden betydning, og er det derfor blevet "spist".)

Brugbart svar (2)

Svar #11
12. november 2006 af sigmund (Slettet)

#10,

Hvor der står "" havde jeg skrevet "bacsklash r". Hvad sker der her?


Svar #12
12. november 2006 af eightx2 (Slettet)

Tak for din hjælp, Eva D.
Kan godt følge din tankegang #8.
Til #9: Det virker fint med multline, men så har jeg bare problemet at der kommer et større mellemrum mellem min overskrift på opgaven og så selve udregningen. Der kom ganske vist et mellemrum ved brug af equation, men ved brug af enten multline eller align kommer der et større. Kan dette fikses?

Har lige et par andre spørgsmål:
1) Kan man få en nummerering efter en tabel (altså samme placering ude i højre side som ved equations)?
2) Jeg har i en equation et lighedstegn og en efterfølgende venstre {. Herefter kommer der 2 løsninger, som står som en matrix. Jeg skal _ikke_ have en højre }. Det ser sådan ud i Latex:

= \left\{ \begin{matrix} 19,9 \\ -21,9 \end{matrix} ight
Når jeg kompilerer kommer denne error:
"! Missing delimiter (. inserted).


l.104 ...atrix} 19,9 \\ -21,9 \end{matrix} ight
?"

Hvordan får jeg denne error til at forsvinde?


Svar #13
12. november 2006 af eightx2 (Slettet)

#12, hvor der står "ight" skal der stå "\ r i g h t \" uden mellemrum.

Brugbart svar (2)

Svar #14
12. november 2006 af Eva D. (Slettet)

Jeg har ikke prøvet multline, men iflg. guiden: "Multline vil venstrejustere første linie, højrejustere sidste linie og centrere alle andre.
Desuden vil formelnummeret kun være at finde efter sidste formellinie."
Det virker da en smule mærkeligt?
Derudover synes jeg, at #9 ser en smule mystisk ud, når jeg kompilerer det...
Ellers kan du bruge split, den fungerer næsten som align, undtagen at 1) du kan kun bruge en & og 2) du får kun er formelnummer.

#12
1 ved jeg ikke noget om.

2) Se på s. 50 i guiden, jeg går ud fra det er gaffelfunktioner, du taler om.
Helt generelt skal du huske, at de krøllede parenteser har en funktion i LaTeX, ligesom %, _ eller [, så hvis du vil bruge symbolerne, skriv da backslash før. Fx giver \{ dig {.

Svar #15
12. november 2006 af eightx2 (Slettet)

#14
Ser fint ud her. Undtagen at der står "Eq. (??), now..." - hvorfor skriver den ikke (0.1), som vist er meningen?

Vedr. side 50, så var det lige det jeg havde brug for, tak!

Brugbart svar (2)

Svar #16
13. november 2006 af sigmund (Slettet)

#15,

Du skal kompilere to gange for at få alle referencer med.

Svar #17
13. november 2006 af eightx2 (Slettet)

#16
Hvordan skal "at kompilere to gange" forstås?

Nyt spørgsmål: Hvordan forstørrer man bredden af sit dokument (på alle sider)?

Brugbart svar (2)

Svar #18
13. november 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#17:
Det skal forstås som om man skal kompilere to gange ;-) Hvad er det du ikke er med på?

Du kan bruge geometry-pakken. For dokumentation, se CTAN.

Svar #19
13. november 2006 af eightx2 (Slettet)

#18
Hehe, jeg troede bare ikke det skulle forstås så simpelt - well, det virker i hvert fald nu.

Geometry virkede, tak.

Er der én der kan svare mig på, om jeg kan få nummerering efter en tabel? Altså i samme placering som ved equations, ude i højre side. Jeg skal nemlig bruge det, fordi resultatet i en opgave er en tabel. Og jeg har nummereringer ud for hvert facit.

Brugbart svar (2)

Svar #20
14. november 2006 af sigmund (Slettet)

Du placerer et array-miljø inden i et equation miljø. Betragt nedenstående eksempel.

-----------------------------

\documentclass{article}
%\usepackage{array}
\begin{document}
\begin{equation}
\label{eq:1}
\begin{array}{r|r}
a & x^2 \ b & x^3 \ c & x^4
\end{array}
\end{equation}
\end{document}

Forrige 1 2 Næste

Der er 23 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.