Biologi
arvelighed
18. november 2006 af
meross (Slettet)
hjæææææææææææææææælppppppppppp
Chondrodystrof dværgvækst er en arvelig dominant sygdom.
1. hvad er forældrenes genotyper hvis faren har dværgvækst og moren er rask??
2. Hvilke genotyper og fænotyper kan børnene få??
3. Hvad er sandsynligheden for at et barn får Chondodystrof dværgvækst??
Cystisk fibrose er en recessiv arvelig sygdom
1. begge forældre er raske bærere af sygdommen - hvad er deres genotyper??
2. hvilke genotyper og fænotyper kan børnene få?
3. hvad er sandsynligheden for at er barn kan få cystisk fibrose??
Pleaseeee help meeeee
Chondrodystrof dværgvækst er en arvelig dominant sygdom.
1. hvad er forældrenes genotyper hvis faren har dværgvækst og moren er rask??
2. Hvilke genotyper og fænotyper kan børnene få??
3. Hvad er sandsynligheden for at et barn får Chondodystrof dværgvækst??
Cystisk fibrose er en recessiv arvelig sygdom
1. begge forældre er raske bærere af sygdommen - hvad er deres genotyper??
2. hvilke genotyper og fænotyper kan børnene få?
3. hvad er sandsynligheden for at er barn kan få cystisk fibrose??
Pleaseeee help meeeee
Svar #2
20. november 2006 af Samuel (Slettet)
Stiksordsregister: Recessiv, dominant, genotype.
Kom med dit eget bud på samtlige opgaver - derefter skal doktoren gerne hjælpe.
Kom med dit eget bud på samtlige opgaver - derefter skal doktoren gerne hjælpe.
Svar #3
22. november 2006 af netmusen (Slettet)
Cystisk fibrose er en recessiv arvelig sygdom
1. begge forældre er raske bærere af sygdommen - hvad er deres genotyper??
Aa
2. hvilke genotyper og fænotyper kan børnene få?
AA = rask
Aa= bære af sygt gen
aa= sygt barn
3. hvad er sandsynligheden for at er barn kan få cystisk fibrose??
Når 2 anlægsbærere får et barn sammen, vil dette have en risiko på 25 % for at have modtaget et anlæg fra begge forældrene, fx i fætter kusine ægteskab, da det
syge gen ned arves igen. Hvis fx det ikke var fætter kusine ægteskab, men at forældrene ikke var i familie med hinanden (vi kalder dem X) vil sygdommen ikke
blive nedarvet på samme måde, men børnene vil blot være bære af sygdommen. Hvis forældre parret X får 4 børn vil 2 ud af 4 børn være bære af sygdommen.
Ved ikke om det er rigtigt, men kig i gentikbogen, der står, der noget om begge sygedomme
1. begge forældre er raske bærere af sygdommen - hvad er deres genotyper??
Aa
2. hvilke genotyper og fænotyper kan børnene få?
AA = rask
Aa= bære af sygt gen
aa= sygt barn
3. hvad er sandsynligheden for at er barn kan få cystisk fibrose??
Når 2 anlægsbærere får et barn sammen, vil dette have en risiko på 25 % for at have modtaget et anlæg fra begge forældrene, fx i fætter kusine ægteskab, da det
syge gen ned arves igen. Hvis fx det ikke var fætter kusine ægteskab, men at forældrene ikke var i familie med hinanden (vi kalder dem X) vil sygdommen ikke
blive nedarvet på samme måde, men børnene vil blot være bære af sygdommen. Hvis forældre parret X får 4 børn vil 2 ud af 4 børn være bære af sygdommen.
Ved ikke om det er rigtigt, men kig i gentikbogen, der står, der noget om begge sygedomme
Skriv et svar til: arvelighed
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
