Fysik

Varmekapacitet

29. november 2006 af djmarceldk (Slettet)
Spørgsmålet lyder:
Hvor stor en varmemængde skal der til at at opvarme en aluminiumsgryde med fra fra 12 - 80 C.? Gryden har massen 480 g. og vandet har massen 2,1 kg.?

Hvordan skal jeg regne dét ud?

Brugbart svar (0)

Svar #1
29. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Q<sub>total</sub> = Q<sub>alu</sub> + Q<sub>total</sub>

Q<sub>alu</sub> = m<sub>alu</sub> * c<sub>alu</sub> * deltaT<sub>alu</sub>

Q<sub>vand</sub> = m<sub>vand</sub> * c<sub>vand</sub> * deltaT<sub>vand</sub>

c<sub>alu</sub> = (0,9 kJ)/(kg*K)
c<sub>vand</sub> = (4,18 kJ)/(kg*K)

Svar #2
29. november 2006 af djmarceldk (Slettet)

Men skal de to udregner adderes eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Ja, du skal bare ligge de to Q værdier sammen.

Q<sub>total</sub> = Q<sub>alu</sub> + <sub>Qtotal</sub>

I "virkeligheden" vil det selvfølgelig være mere energi da der sker tab til omgivelserne, men det er vi selvfølgeligt ligeglade med, og kan gå ud fra at Q<sub>ind</sub> = Q<sub>opvarmning</sub>

Svar #4
29. november 2006 af djmarceldk (Slettet)

Okay, men hvad svarer K til? Er det min ubekendte?

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

K er lig med temperaturenheden "kelvin". Har i lært om den værdienhed?

Hvis ikke, så benyt Celsius (<sup>o</sup>C) istedet.

Svar #6
29. november 2006 af djmarceldk (Slettet)

Ja det ved jeg godt, men hvad for en værdi skal jeg vælge når jeg vil regne C ud? Altså vilken temperatur?

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

Dvs.

c<sub>alu</sub> = (0,9 kJ)/(kg*<sup>o</sup>C)
c<sub>vand</sub> = (4,18 kJ)/(kg*<sup>o</sup>C)

...værdierne skal ikke ændres, thi kelvin intervallet mellem værdierne er lig med Celsius' temperaturinterval.

Svar #8
29. november 2006 af djmarceldk (Slettet)

Men hvilken temp. skal jeg tage?

Brugbart svar (0)

Svar #9
29. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#6.
Ingen.

Svar #10
29. november 2006 af djmarceldk (Slettet)

Hmm. Så min udregning hedder ved Calu: (0,9)/(0,48) og ikke andet?

Brugbart svar (0)

Svar #11
29. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#10.
Nej, du har vist misforstået det.

Du kender formlen for tilført varmeenergi:

Q<sub>alu</sub> = m<sub>alu</sub> * c<sub>alu</sub> * deltaT<sub>alu</sub>

Indsætter du dine kendte værdier får du

Q<sub>alu</sub> = 480g * 0,9 KJ/kg*<sup>o</sup>C * (80<sup>o</sup>C - 12<sup>o</sup>C)

Q<sub>alu</sub> = 29376 J = 29,376 kJ

Brugbart svar (0)

Svar #12
29. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

0,9 KJ/kg*<sup>o</sup>C --> 0,9 KJ/(kg*<sup>o</sup>C)

Svar #13
29. november 2006 af djmarceldk (Slettet)

calu = (0,9 kJ)/(kg*K)
cvand = (4,18 kJ)/(kg*K)


Hvordan finder jeg disse udregninger. Jeg har Varmefylden og jeg har massen. men hvad med "K"?

Svar #14
29. november 2006 af djmarceldk (Slettet)

Har forstået at det var værdien du mente tak!

Brugbart svar (0)

Svar #15
29. november 2006 af -Zeta- (Slettet)

#13.

Du skal ikke indsætte massen (, eller temperaturen) ind i formlen for specifik varmekapacitet (varmefylde).

Lad dem forblive:

calu = (0,9 kJ)/(kg*K)
cvand = (4,18 kJ)/(kg*K)

i udregningerne.

<i>Dette svarer til</i>:

calu = (0,9 kJ)/(1 kg * 1 K)
cvand = (4,18 kJ)/(1 kg * 1 K)

Skriv et svar til: Varmekapacitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.